BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai befektetők növelik befolyásukat az európai cégvásárlási piacon

A növekvő politikai bizonytalanság hatására visszaeshet a felvásárlási és fúziós tranzakciók száma 2017-ben az előző évi várakozásokhoz képest. Míg 2016-ban a vállalatok 64 százaléka számított növekedésre, idén már alig több mint a fele.

A Roland Berger Private Equity Outlook tanulmányát különböző európai prognózisok alapján készítették, de kiegészítve a görög és angol kilátásokkal, amelyek még az átlagnál is borúlátóbbak.

A szektor és a 2017-es év meghatározó tényezője az lesz, hogyan és milyen mértékben nyernek befolyást a kínai magánbefektetők a pénzügyi, technológiai, valamint a járműipar szektorban, és ez hogyan alakítja majd az amúgy is erős nyomás alatt lévő európai piacot.

“A befektetők ma nem bíznak a politikában, de legfőképpen annak kiszámíthatóságában. - mondta Schannen Frigyes a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. “Ennek számos oka van, ilyen például az amerikai választások vegyes fogadtatása, a Brexit és annak eddig nem teljesen feltárt hatása, valamint az, hogy a német és a francia választási kilátások sem a gazdasági stabilitás irányába mutatnak." A tanulmány válaszadóinak csaknem kétharmada tart a bizonytalanságtól és annak gazdaságra, azon belül is a vállalati M&A (vagyis fúziós és akvizíciós) piacra gyakorolt erős negatív hatásaitól. Míg 2016-ban a befektetők 64 százaléka növekedésre számított az akvizíciók területén, addig 2017-ben 52 százalékuk emelkedést, 22 százalékuk pedig csökkenést vár.

Az Unió országaiban más-más módon látják a jövőt, legsötétebben az Egyesült Királyságban, ahol 2,1 százalékpontos aktivitás csökkenésre számítanak, ők a legpesszimistább görögöket – akik 1,6 százalékpontos aktivitásmínuszra számítanak -  is megelőzték a  negatív rangsorban.  Spanyolországban és Portugáliában, 2,6 százalékos Németországban 2,4 százalékpontos erősödést jósolnak a megkérdezettek - derül ki a Roland Berger Private Equity Outlook tanulmányából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.