BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egészségügy is nyerhet az új amerikai elnök politikáján

Bár még csak az első olvasatban ismerhetjük az Obamacare-t fölváltó „társadalombiztosítási rendszert”, de az elmondható, hogy visszarendeződés látható a piaci viszonyok felé.

Már nem lesz kötelező belépni, de az alacsonyabb jövedelműeket évi néhány ezer dolláros adójóváírással ösztönzik arra, hogy a biztosítási rendszerben maradjanak. Ugyanakkor a költségek az öregedéssel számottevően növekedhetnek, az eddigi háromszoros maximális biztosítási díj akár ötszörösre is emelkedhet.

A lépés összességében inkább finomhangolásnak tekinthető az Obamacare-hez képest, s amúgy is teljes mértékben 2020-ban léphet életbe. Addig átmeneti időszakkal számolhatunk. Míg a gyógyszergyártóknak enyhén negatív lehet, hogy a biztosítás keretében felírt gyógyszerárak nem térhetnek el számottevően a szabadpiaci áraktól, addig a felgyorsított és egyszerűsödő új jóváhagyási eljárások kedvezhetnek az innovatív gyártóknak.

Amíg Trump a beiktatása után nem találkozott a gyógyszergyártók képviselőivel, nagy volt a bizonytalanság a szektorban. Az árfolyamok továbbra is nyomottak, értékeltség alapján továbbra is ez az egyik legattraktívabb ágazat az S&P 500 tíz szektorindexe közül. Míg az S&P 500 mutató az elmúlt negyedszázad átlagos értékeltsége fölött forog, nagyjából 10 százalékkal, addig az egészségügyi szektort több mint 10 százalékkal alatta árazzák.

Habár az elmúlt egy hónapban jelentős mértékben emelkedett a szektorindex, s rövid távon korrekció várható, azoknak érdemes keresniük a vételi lehetőségeket az elkövetkező hetekben, akik a hosszabb távú befektetési lehetőségek iránt érdekkődnek. Pozíciót például az S&P 500 Health Care indexet követő, Németországban is jegyzett iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF-en keresztül vehetünk fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.