BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos támaszokhoz ért az olajár

Közel tíz százalékot zuhant az olaj árfolyama az elmúlt egy hétben, egyre közelebb vagyunk fontos technikai támaszokhoz. Mivel mostanra nagyon túladottá vált a nyersanyag piaca, rövid távon akár gyors korrekcióra is sor kerülhet felfelé, hogy az árfolyam visszatesztelje az 52 dollár körüli letörési szinteket. Az ilyen logika alapján felvállalt pozícióknál azonban a kockázatkezelésre érdemes fokozottan odafigyelni, a támaszok alatt szűken elvágni az esetleges veszteségeket.

Nagyot ütöttek az elmúlt héten az olajon (WTI), az árfolyam 53 dollárról kezdett lefelé bukfencezni, mostanra el is értük a 48 dolláros szintet. Itt húzódnak az első komolyabb támaszok: a 200 napos mozgó átlag 48,7 dollárnál (bár ez alatt vagyunk, de nem kell még temetni, tavaly augusztusban és novemberben is bement alá az árfolyam, de végül kétszer is felfelé tudott elindulni), alatta egy támasz 48 dollárnál, valamivel lejjebb, 46,5–47 dollárnál pedig az egy éve megfigyelhető emelkedő trendvonal. Az RSI indikátor is nagy túladottságot jelez, ami együttesen akár kedvező rövid távú kereskedési lehetőséget is teremthet.

Az árfolyam ugyanis a kezdeti nagy esésből az 52 dolláros letörési szinteket tesztelhetné vissza (az 50 napos mozgó átlag és egy korábbi támasz is itt húzódik), amihez képest a 46,5 dolláros támaszok alatt viszonylag szűken lehetne a veszteségeket elvágni. Fontos persze hozzátenni, hogy egy ilyen hullám meglovaglása szigorúan megköveteli a stop-loss használatát, hiszen a momentum és sok egyéb tényező is a vételi pozíció ellen dolgozik. Ilyenek a csúcson levő amerikai olajkészletek, az 50 dolláros magasságokban ismét rentábilissá váló palaolaj-kitermelés, a jelentős vételi pozicionáltság és a Fed e heti kamatemelése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.