BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálódik az olajpiac

A fedezeti alapok jelentősen visszavették vételi pozícióikat az elmúlt hetekben a kőolajpiacon. Az amerikai NYMEX-en megjelenő statisztikák szerint a február 21-i 951 millió hordó nettó vételi pozícióval szemben múlt pénteken már csak 642 millió hordó nettó vételi pozíció volt nyitva. Ez sokkal stabilabb állapotot jelent, azt is lehet mondani, hogy a további vételek likvidálása és a short pozíciók zárása között egyensúlyi helyzet van a piacon – írta az Erste blogjában Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj-, és gázipari elemzője.

A múlt héten is 41 millió hordóval csökkent a spekulánsok nettó vételi fogadásainak száma. November közepéhez képest egyébként 529 millió hordóval csökkent ez az érték. A piacon ennek megfelelően 3,7:1 az aránya az emelkedésre és az esésre játszó befektetőknek. Tehát még mindig az utóbbiak vannak többen, de már nincs az a hurráoptimizmus, amely január–februárban jellemezte a piacot. A nagyfokú optimizmus vissza is ütött, hiszen amikor nem jöttek a várt készletcsökkentési adatok, az alapok zárásai 4-5 dollárral lejjebb vitték az olaj árfolyamát. Most azonban ennek nyoma sincs, kiegyensúlyozottabb a piac, mint valaha.

Az elemző továbbra is arra számít, hogy az amerikai nyersolajkészletekben elindul egyfajta csökkenés (a kínai, a japán és a Karib-térségben már esést jeleztek a kereskedők a tartalékokban), a mostani helyzet jó alapja lehet akár a nyár közepéig tartó emelkedésnek. Fontos kiemelni az egyesült államokbeli múlt heti benzinkeresleti és -készletadatokat, amelyek rácáfolnak az elmúlt hónapok gyengébb számaira. Az olajkereslet tehát erős, a kínálat az OPEC-nek köszönhetően csökken – ami nagyon jó elegye lehet egy erőteljesebb emelkedésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.