BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengébb számokat várnak a Magyar Telekomtól

Szerdán teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom. A lapunk által megkérdezett elemzők romló számokra számítanak árbevétel, EBITDA és profit tekintetében is a 2016-os első negyedévhez képest. A prognózisok alapján az árbevétel 2,8 százalékkal 142 milliárdra, az EBITDA csaknem 20 százalékkal 38,8 milliárdra, a nettó eredmény pedig drasztikusan, 47 százalékkal 6,6 milliárd forintra csökken.

A Concorde fogalmazta meg a legpesszimistább profitvárakozását, mindössze 1,1 milliárdra számít ezen a soron a társaság, a legmagasabb érték az Equilornál szerepel: 12,8 milliárd forint. A tavalyi ingatlanüzlet egyszeri tétele után az befolyásolhatja számottevően az eredményeket, hogy azokban már nem szerepel a gázüzletág. Ez is indokolja a romló várakozásokat. Hiányzik majd az árbevételből a nemrég értékesített montenegrói leánycég teljesítménye is. Operatív EBITDA-ban ez 1-2 milliárd forintot tesz ki Miró József, az Erste vezető elemzője szerint. A szakértő úgy véli, hogy a belföldi piacon adócsökkentéssel számolhat a távközlési cég, de ennek a cég egészét nézve marginálisak a hatásai. Kihívás lesz ellenben a Telekom számára, hogy júniusban megszűnnek az európai roamingdíjak is.

Le Phuong Hai Than, a Concorde elemzője szerint a montenegrói le­ány eladása legalább 3 százalékkal csökkenti a csoportszintű árbevételt. Az elemző túl sok meglepetést nem vár a cégtől, és egyelőre a Digit sem látja komoly versenytársnak, hiszen a romániai társaság terjeszkedése lassabb lesz az eredetileg vártnál, és csak két-három év múlva alakulhat ki számottevő konkurenciaharc. Igaz, még a 2016-ra járó osztalékot sem fizette ki a Magyar Telekom, de a szakértők a szerdai első negyedéves gyorsjelentésben már az idei osztalékra vonatkozó utalásokat keresik majd. A mostani eredményt néggyel szorozva lehet majd latolgatni a várható osztalékot.

Illés László, a Random Capital elemzője is úgy véli, fellélegezhet a Magyar Telekom, mert a Digi a várakozásokkal ellentétben idén nem lép piacra, pedig emiatt terveznek az idei év terhére a várt 35 helyett mindössze 25 forintos osztalékot fizetni. „A gyorsjelentés utáni konferenciabeszélgetés során lehet utalás az osztalék emelésére, kérdés, mennyire lesz megengedő a hangvétel – fűzte hozzá Illés László. Az emelkedésre 35-40 forintig is lenne még tér, hiszen a hosszú távú stratégiában megfogalmazottak szerint minimális növekvő árbevétellel és EBITDA-val számol a cég, miközben a beruházási költségeket csökkentik. Mivel akvizíciós célpontja nincs a cégnek, a többletet osztalékként fizetheti ki a befektetőknek.

Az eladósodottsági rátát 39,7 százalékra várja Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője, és a távközlési cég előtt álló legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy hagyományos telefonálással foglalkozó társaság miként válik az adathordozói szolgáltatásra épülve a jövő kommunikációs vállalatává.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.