BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a thaiföldi Harley-Davidson

Jó hírt közölt, mégis 1,6 százalékkal gyengült a legnagyobb amerikai motorgyártó, a Harley-Davidson (HD) árfolyama.

Jó hírt közölt, mégis 1,6 százalékkal gyengült a legnagyobb amerikai motorgyártó, a Harley-Davidson (HD) árfolyama. A cég tegnap bejelentette, hogy a délkelet-ázsiai piac kiszolgálására összeszerelő üzemet létesít Thaiföldön. A Bangkok közelében épülő gyár beruházási költségét nem árulták el, azt viszont igen, hogy az ottani modelleket Kínában is forgalmazzák majd.

A Távol-Keleten nőnek legdinamikusabban a HD eladásai, ezért a cég közel szeretne kerülni ázsiai vevőihez, hogy versenyképesebb termékekkel tudja őket kiszolgálni – indokolta Katie Whitmore PR-menedzser a cég thaiföldi terveit a Reutersnek. Ugyanakkor cáfolta az amerikai dolgozóik körében terjedő híreket, miszerint odahaza emiatt csökkentik a termelésüket, s az ázsiai export nagy részének kiesése elbocsátásokkal jár majd. Szavai nem nyugtatták meg a dolgozókat, az acélipari szakszervezet (USW) elnöke, Leo Gerard Amerika és az amerikai motorosok arculcsapásának nevezte a tervet.

Forrás: AFP

A márka imázsának sem tesz jót, ha a motorokon a Made in Thailand felirat díszeleg. Whitmore szerint viszont az Ázsiában készülő Harley-k külsőre, tudásra és hangra összetéveszthetetlenek lesznek az Amerikában gyártottakkal. A HD-t jobban érdekli az, hogy a thaiföldi gyártással elkerüli a járműveit sújtó 60 százalékos importvámot, továbbá hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tagállamaiban minimális vám megfizetése mellett forgalmazhatja thaiföldi gyártású motorjait. Ezzel javít a versenyképességén, piacot nyer, növeli eladásait, és végső soron a cég részvényesei sem járnak rosszul. Őket azonban egyelőre a milwaukee-i bázis dolgozói körében tapintható feszültség jobban aggasztja, s ez látszik meg az árfolyamon. A Harley-nak nem ez az első külföldi beruházása, Brazíliában és Indiában már van saját üzeme. Piackeresését az is indokolja, hogy a márkához lojális baby boom nemzedék kiöregedőben van, a fiatalokat pedig nem tudja magához láncolni, ezért hazai eladásai lassan, de biztosan csökkennek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.