BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízdolláros sávba szorult az olaj

Az év első hónapjaiban stabil volt az olaj árfolyama, az elmúlt hetekben azonban ismét látványosan megélénkült a piaci volatilitás, és pár hét leforgása alatt közel 20 százalékot esett az Észak-Amerikában irányadó WTI alaptípus jegyzése.

Az év első hónapjaiban stabil volt az olaj árfolyama, az elmúlt hetekben azonban ismét látványosan megélénkült a piaci volatilitás, és pár hét leforgása alatt közel 20 százalékot esett az Észak-Amerikában irányadó WTI alaptípus jegyzése. Nagy erők feszülnek egymásnak az olaj piacán, részben ez is lehet a növekvő bizonytalanság oka. Egyrészt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) próbálja megtámasztani az árakat, a korábban bevezetett termelést korlátozó intézkedések meghosszabbítását helyezte kilátásba az év végéig, az erősebb piaci hatás eléréséhez azonban szükség lenne magasabb fokú, szorosabb együttműködésre, a jelenlegi kvótakorlátozások betartása ugyanis nagyrészt Szaúd-Arábiának köszönhető. A kartell tagjainak az egyeztetésre legközelebb a május 25-i találkozójukon lesz lehetőségük.

Míg az OPEC csökkentett, az amerikai palaolaj-termelők folyamatosan növelik a kínálati oldalt, mivel a jelenlegi 45-53 dollár körüli árfolyamon megéri termelniük. Az elmúlt hónapokban már a hordónkénti 30-40 dollár környékére esett le a kitermelés fedezeti pontja.

A piac így továbbra is túlkínálatos, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint ugyanakkor az év második felében már nemcsak megszűnik a túlkínálat, hanem deficites is lehet a piac, ami stabilitást nyújthat az árfolyamnak. Az amerikai elnökválasztás óta igen jelentős long pozíciók épültek ki, az elmúlt hetekben ugyanakkor az eséssel párhuzamosan sok spekulatív long pozíciót lezártak, így a pozicionáltság alapján lenne mozgástér felfelé.

Mindezek eredőjeként középtávon felfelé és lefelé is korlátos lehet az olaj árfolyama, vélhetően egyelőre maradhat a 45–55 dolláros sávban, így a jelenlegi szintekről inkább a vételeket lehet érdemes keresni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.