BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: negyedével nőhet az adózott profit

Javuló eredményeket várnak az OTP-től, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató további akvizíciókat sem tart kizártnak.

Éjfél után teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését az OTP Bank, az elemzői konszenzus szerint 25 százalékkal növekvő eredményről számol be a hitelintézet, a számviteli adózott eredményt 42,8 milliárd forintosra várják. A korrigált adózott eredmény – amelyből hiányzik egyebek között a bankadó – éves összevetésben 21 százalékkal 57,5 milliárd forintra nőhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi utolsó negyedévhez képest több mint a duplájára nő a nyereség.

Az összes bevételt 185,1 milliárd forintra várják, ez 4 százalékos plusz 2016 első három hónapjához képest. A nettó kamatbevétel soron 132,2, a nettó díjbevétel soron 43 milliárd forint az elemzői várakozás, ez 2, illetve 11 százalékkal haladja meg 2016 első negyedévét. Az idei első három hónapra 100,2 milliárdos működési költséget vár a 11 elemző, ez 8 százalékkal múlja felül a bázisidőszakot. Idén a magyar és a szlovák bankadó 14,7 milliárd forint lehet majd az adózott eredményben, amelyet teljes egészében erre a negyedévre könyvelnek el.

Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a csökkenő kamatmarzsok miatt nem lesz erős a bevételsoron a gyorsjelentés. „Az elmúlt időszak, a történelmi mélypontra került Bubor miatt egy változó kamatozású hitel esetében kevesebb bevételhez jut a bank. Ennek ellenére az eszközminőség jó, a hitelnövekedés pedig már látható lesz Magyarországon” – tette hozzá. „A nettó kamatbevétel stabilizálódása kulcsfontosságú a jelenlegi kamatkörnyezetben és versenyhelyzetben. A teljesítő hitelállományok bővülésén keresztül ebben a negyedévben már valószínűleg sikerült felülteljesíteni a nettó kamatmarzs csökkenését. A felpattanó olajár pozitív hatása megmutatkozik majd az oroszországi működésben is, a rubel pedig – ahogy már a Richternél is látható volt – segíti a pénzügyi sor eredményét. A hitelezési veszteségek stabil szinten maradhattak” – hangsúlyozta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

A bank múlt héten közölte, hogy megvette a Splitska Bankát a Société Générale csoporttól, ezzel az OTP horvátországi piaci részesedése mintegy 10 százalékra ugrik. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet április közepén tartott közgyűlésén elmondta, hogy kisebb országokban további akvizíciók is napirenden vannak. „A Splitska Banka vételárát nem közölték, de a gyorsjelentésből kiderülhet, hogy mennyibe került” – mondta Illés László, a Random Capital tőkepiaci szakértője. Szerinte a várható jó hírek már beárazódtak az árfolyamba, amely várhatóan a 8000 és 8800 közötti sávban mozog majd – fűzte hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.