BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon felpörgött az M&A piac tavaly

Az EY által közzétett M&A Barometer szerint a közép-, kelet- és délkelet-európai M&A ügyletek becsült összértéke 2016-ban elérte a 42,6 milliárd eurót.

Az EY Magyarország által közétett M&A Barometer szerint a közép-, kelet- és délkelet-európai M&A ügyletek becsült összértéke 2016-ban elérte a 42,6 milliárd eurót, ami 10,7 százalékkal magasabb volt a megelőző évinél. A tavalyi év ráadásul egy gigatranzakcióval zárult: az Asahi japán sörgyár 7,3 milliárd euróért vásárolta fel az Anheuser-Busch InBev közép-kelet-európai érdekeltségeit. A Mergermarket szerint a térség magántőke-befektetéseinek összértéke minden eddiginél magasabb szintet ért el: 103 ügyletet kötöttek, összesen 11,3 milliárd euró értékben.

„A közép-, kelet- és délkelet-európai régió még mindig vonzó növekedési kilátásokkal rendelkezik, amit az is igazol, hogy 2016-ban a magántőke-befektetések értéke rekordszintet ért el” – nyilatkozta Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. Hozzátette: Magyarország is érintve volt néhány jelentős regionális ügyletben részben úgy, hogy Magyarországon működő tanácsadó cégek vettek részt egyes tranzakciók lebonyolításában, részben pedig úgy, hogy egyes tranzakciók során magyarországi cégek is érintve voltak.

Margaret Dezse, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatásának vezető partnere szerint a legutóbbi M&A Barometer adatai azt mutatják, hogy a 2016-os év rendkívül sikeres volt regionális szinten az M&A piacon. Emellett arra is rávilágítanak, hogy Magyarország a pénzügyi befektetők számára vonzó célpont volt ebben az időszakban, az összes magyarországi ügylet 32 százaléka volt pénzügyi befektetőkhöz köthető. „Ennél csak Szlovákia ért el jobb eredményt” – fűzte hozzá a szakember.

„A közép-, kelet- és délkelet-európai régióban nem csak nagyszámú közepes piaci kapitalizációval rendelkező cégeket érintő tranzakciók jönnek létre, hanem fontos, globális szempontból stratégiai jelentőségű tranzakciók is megvalósulnak” – mutatott rá Hugh Owen, a konferencia fő szponzora az Allen & Overy jogi iroda partnere. „Tekintve, hogy a térségben tovább erősödik a kockázati- és magántőke aktivitása, valamint az üzleti innováció, a világ minden tájáról egyre több befektető érdeklődik a régió iránt, így jók a kilátások arra, hogy ez a trend 2017-ben is folytatódni fog.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.