BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a kukorica ára

Négy hónapos csúcsra ért a kukorica és egy hónaposra a búza jegyzésára tegnap a chicagói árutőzsdén, de a szójabab kurzusa is szépen kapaszkodik felfelé.

Négy hónapos csúcsra ért a kukorica és egy hónaposra a búza jegyzésára tegnap a chicagói árutőzsdén, de a szójabab kurzusa is szépen kapaszkodik felfelé. Mindez annak következménye, hogy a befektetők aggódnak a forrónak és száraznak ígérkező időjárás miatt.

„Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint, bár az utóbbi időben javult a gabonatermesztés helyzete, de most attól tartanak, hogy a Nagy-síkságtól a nagy kukoricatermesztő középnyugati térségig terjedhet a forró időjárás” – közölte a Commerzbank a Reuters hírügynökséggel.

A kukorica tegnap 1,6 százalékkal 3,832 dollárra drágult vékánként, legutóbb február közepén járt ezen a szinten a kurzus. Amennyiben az akkori csúcsnak számító 3,86 dollárt is meghaladná az árfolyam, a tavaly június végi árakon kereskednének a kukoricával.

A búza 1,7 százalékkal 4,43 dollárig drágult vékánként a Bloomberg adatai szerint. Utoljára május elején kötöttek üzleteket ezen az áron. Az USDA adatai szerint a tavaszi búzatermés 55 százaléka jó vagy kiváló állapotban van, ez az arány azonban egy hete még 62, egy éve pedig 79 százalék volt. Az őszi búza esetében ez 62 százalékról 49 százalékra csökkent.

„A szójabab ára csak kismértékben emelkedett, és nincs nagy potenciál a további drágulásban, hiszen idén rekordnagyságú területen termesztik a növényt Dél-Amerikában” – vélik a Commerzbank szakértői. A szójabab árfolyama tegnap 0,8 százalékkal 9,31 dollárra emelkedett vékánként, egy hónap alatt már 2 százalékos a növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.