BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nevet váltott a problémás „megabank”

Az egy éve feltűnt, magát akkoriban még Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető König Bank König Investment Zrt.-re változtatta a nevét.

A nagyjából egy éve feltűnt, magát akkoriban még Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető König Bank König Investment Zrt.-re változtatta a nevét. A társaság azzal keltett feltűnést tavaly májusban, hogy 33 milliárd forintra emelt alaptőkéjével a legnagyobb magyarországi bankot, az OTP-t is überelte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelmét is felkeltette, olyannyira, hogy piacfelügyeleti eljárást indított tavaly augusztusban, mert a König sem banki tevékenységre, sem a cég bejegyzéséhez nem kért engedélyt. A felügyelet pedig rögvest eltiltotta a jogosulatlan tevékenységtől.

A „bank” név megváltoztatására azonban nem az MNB kötelezte a Königet – derült ki Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivő Világgazdaságnak adott válaszából. Az elnevezéssel kapcsolatos ügyek ugyanis a cégbíróságra tartoznak, így a jegybank az illetékes cégbíróságnál kezdeményezett eljárást. A cégeljárásról és a végelszámolásról rendelkező törvény szerint ugyanis a cégnév „nem kelthet olyan látszatot, ami – különösen a cég tevékenységi körét és a választott cégformát illetően – megtévesztő”.

A csak szigetbecsei megabankként emlegetett, rejtélyes hátterű cég nevén kívül egyéb nem változott. Tulajdonos-vezérigazgatójaként a szigetbecsei illetőségű Benke Jánosné van feltüntetve, és tevékenységi köre is maradt: a cégnyilvántartás szerint egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység, egyéb hitelnyújtás, máshová nem sorolt egyéb pénzügyi közvetítés, befektetési alapok és hasonlók.

Kérdésünkre, hogy kért-e bármilyen engedélyt a König a tavalyi vizsgálat óta, a jegybank azt válaszolta, hogy nem, így felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységre (különösen pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére) nem jogosult. A König Bankkal szembeni jegybanki vizsgálatot lezáró határozatban megtiltott tevékenység folytatására utaló körülmény eddig nem jutott az MNB tudomására. A társaság működését továbbra is figyelemmel kíséri, és ha a vonatkozó jogszabályi előírások megsértését tapasztalja, megteszi a szükséges intézkedéseket – írja válaszában a felügyelet.

A König megalapítása óta már két leányvállalatot is létrehozott. Előbb egyéb szállítási tevékenységre az Uber Trans Zrt.-t, majd az eTruck Motor Zrt.-t, többek között közúti gépjárműgyártásra.

A König 2016-os mérlegében nincs nyoma komoly tevékenységnek, nem mutatott ki árbevételt, csupán bő egymillió forint vesztesége és ugyanennyi kötelezettsége volt a múlt év végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.