BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervezetten ürül az MKB hagyatéka

Az MKB Bank szanálása során a banktól átvett eszközportfólió leépítése ütemesen és folyamatosan zajlik – tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK). A portfólióméret a tevékenység megkezdése óta mintegy 15 százalékkal csökkent. A csökkenésben egyrészt az adósok szerződés szerinti törlesztései, illetve előtörlesztései játszottak szerepet.

A legnagyobb tételt ugyanakkor az átvett vagyonelemek értékesítése jelenti. Az eszközértékesítés üteme az MSZVK-csoport – Szanálási Alap felé fennálló – hitelállományának törlesztési rendjéhez igazodik. Az ütemezett törlesztőrészletek szerződéses teljesítése, valamint az MKB-vételár beérkezését követő egyszeri előtörlesztés eredményeként a kezdeti 98 milliárd forintos hitelállomány mára 65,5 milliárd forintra apadt – tájékoztatott a szervezet.

Az értékesítés menetrendje a vonatkozó szanálási szabályozási környezettel összhangban pályázat útján történik. Az MSZVK egyrészt maga is ír ki ingatlanértékesítési pályázatokat, ugyanakkor honlapjukon megtalálhatók azok az ingatlanok is, amelyekre megfelelő érdeklődés esetén az értékesítési pályázat kiírható.

Az értékesítésre még nem alkalmas eszközök mindegyikénél – a megtérülés esélyeinek maximalizálása érdekében – ugyanakkor egyedi ügykezelési stratégiát dolgoznak ki. Információink szerint a jövőbeli értékesítési bizonytalanságokra egyfajta tartalékot is képzett az MSZVK.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.