BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van tér az Atriumban, nőhet az árfolyam

Határozott emelkedéssel törte meg az egy éve tartó oldalazás csendjét az osztrák tőzsdén forgó Atrium European Real Estate árfolyama.

Határozott emelkedéssel törte meg az egy éve tartó oldalazás csendjét az osztrák tőzsdén forgó Atrium European Real Estate árfolyama. A részvényekkel kapcsolatban már jó ideje optimisták vagyunk, hiszen a vállalat a kelet-közép-európai kereskedelmi ingatlanok piacán aktív, ahol továbbra is kedvező tendenciák érvényesülnek. A technikai kitöréssel viszont most talán eljöhetett az idő, hogy végre célba vegye a részvény a 4,8 eurós magasságokat. Ehhez sok minden adottnak tűnik, a lendületet a következő napokra a pénteken bejelentett rendkívüli osztalékfizetés adhatja meg.

Június végén 14 eurócentes extra osztalék érkezik, így az egész éves kifizetés összesen (amit négy részletben fizet a vállalat) 41 centre rúg. Ez önmagában nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy a részvény árfolyama jelenleg 4 eurónál jár, egészen más kép tárul elénk. Ezzel ugyanis 10 százalékos az osztalékhozam nagysága, ilyet még az egyébként bőségesen fizető ingatlancégek között is csak nagyon ritkán látni. Igaz persze, hogy a rendkívüli osztalékkal nem elegáns hozam szintjén is kalkulálni, de még ha ezt elhagyjuk is, a kvázi rendszeres kifizetésekből egy igen jónak mondható, 6,8 százalékos osztalékhozam adódik.

Ha e mellé hozzátesszük azt is, hogy a részvény az eredménytermelése alapján is alulárazott a szektortársakhoz képest, akkor ez a kifizetés kifejezetten jónak tűnik. Úgy meg aztán főképp, hogy a részvény árfolyama még mindig csupán a nettó ingatlanvagyon 70 százalékát éri el, miközben sokaknál a szektorban ez a mutató már jóval 80 százalék feletti. A legnagyobb kockázat, ha az osztalék szintjét nem tudja fenntartani a vállalat, a rendkívüli kifizetések és a vállalat egyébként alacsony el­adósodottsága azonban ilyen szempontból megnyugtatóan hatnak. Az online vásárlások kiskereskedelmi szektort romboló hatásaira azonban érdemes lesz odafigyelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.