BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos szinteknél az euró-dollár árfolyam

Az év elején számos elemzőház paritás vagy az alatti euró-dollár árfolyamot várt az év második felére, a jelenlegi várakozások jóval magasabban alakulnak.

Míg az év elején még számos elemzőház és befektetési bank is paritás vagy az alatti euró-dollár árfolyamot vizionált az év második felére, addig a jelenlegi várakozások már jóval magasabban alakulnak. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa január elején 1,07-os árfolyamot jósolt év végére, míg jelenleg ugyanerre az időszakra 1,12-nál alakul a várakozások mediánja.

Az elemzői várakozások változásának fő oka, hogy az árfolyam nemrég az 1,14-os szintek fölött is járt, ami tavaly nyár óta nem látott magasságot jelent. A dollár gyengülésének hátterében több ok is húzódik, melyek közül a legjelentősebb talán a Donald Trump amerikai elnöktől várt gazdaságélénkítő intézkedések késése, illetve a reformok, beruházások esetleges elmaradása miatti csalódás. Az új elnök megválasztását követően, tavaly év végén még nagyon optimista volt a piac, azonban Trump belpolitikai botrányai és a Republikánus Párton belüli alacsony támogatottsága miatt a várt pozitív intézkedések is bizonytalanokká váltak, és az úgynevezett „Trump-hatás” teljes mértékig kiárazódott a dollár árfolyamából.

Nem tett jót a zöldhasúnak az sem, hogy az Egyesült Államokból több, a várakozásoktól elmaradó makroadat érkezett, miközben az eurózónában egyre javuló számokat láthattunk. Több piaci szereplő is úgy véli, hogy az Európai Központi Bank részéről érik az eszközvásárlási program kivezetése, illetve a közeljövőben akár egy kamatemelés is. Mindezen okokból együttesen következik a dollár gyengülése és az euró erősödése.

A devizapár árfolyama 2015 eleje óta egy 1,04–1,15 közötti sávban mozog, és jelenleg a felső ellenálláshoz közelít. Itt jó eséllyel következhet egy jelentősebb korrekció 1,10-os értékig, egy áttörés azonban hamar el tudná repíteni a kurzust az 1,20-os szintig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.