BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell a banki kötvény: tízéves mélyponton az állomány

Már az 1500 milliárd forintot sem éri el a banki kötvények állománya, a lakosságnál pedig 90 milliárd forintnyi hitelpapír sincs. A devizás banki kötvényeket jobban kedvelik a kisbefektetők.

Kikerült az S&P-nél a bóvliból az OTP és az OTP Jelzálogbank – tájékoztatott az OTP a tőzsde honlapján. A hitelminősítő a két pénzintézet hosszú lejáratú deviza- és forintadós-minősítéseit a BB+ kategóriából BBB– szintre, vagyis befektetésre alkalmas kategóriába sorolta stabil minősítéssel; a rövid lejáratú deviza- és forintadós-besorolás eközben B szintről A3-ra javult. A Moody’snál egyébként már tavaly novemberben átkerült az OTP a befektetésre ajánlott kategóriába.

A minősítés változása is szerepet játszhatott abban, hogy tegnap nyitás után emelkedett az OTP árfolyama, de nemcsak a részvényesek, hanem a kötvényesek számára is fontos ez a fejlemény, hiszen azt jelzi, hogy a kötvények kockázatossága csökken. Annál is inkább, mivel a 2015 júliusa óta kibocsátott banki kötvényekre már nem vállal garanciát az Országos Betétbiztosítási Alap, amely korábban egy hitelintézet csődje esetén ugyanúgy fizetett a kötvényeseknek, ahogy a betéteseknek.

A frissen felminősített OTP valószínűleg egyedül akciózik a lakossági piacon. Forrás: MW

A banki kötvények piaca egyébként zsugorodik. A jegybank adatai szerint május végén a teljes hitelintézeti kötvényállomány már az 1500 milliárd forintot sem érte el, ami csaknem tízéves mélypontot jelent. Banki kötvényeket a lakosság is szívesen vett a válság idején, mikor ezek még igen magas, akár két számjegyű kamatot is fizettek. A háztartásoknál lévő kötvényállomány 2011 nyarán tetőzött, augusztusban megközelítette a 778 milliárd forintot. Ám azóta a bankok forrásigényével párhuzamosan folyamatosan csökken az állomány, májusban már csak 88,5 milliárd forintnyi ilyen értékpapír volt náluk.

A banki akciók is ritkulnak. A frissen felminősített OTP valószínűleg egyedül akciózik a lakossági piacon egy egyéves lejáratú dollárkötvénnyel. A minimum ezer dollár értékben jegyezhető hitelpapír kamata a hat hónapos dollár-Liborhoz igazodik, az első kamatperiódusban 1 százalékos. A banki kötvények közül egyébként a lakosság a devizásat kedveli jobban. A jegybank szerint a háztartásoknál lévő állomány csaknem kétharmada külföldi fizetőeszközben denominált értékpapír. Forintos papírok is akadnak persze, az FHB, a CIB és az Erste tőzsdére is bevezetett kötvényei között több ilyet is találni, ezeket azonban most legfeljebb a másodpiacon tudják megvásárolni a befektetők. A tőzsdén egyébként minimális forgalma van a banki kötvényeknek, az idén például a hazai kereskedelmi bankok hitelpapírjaira egyetlen kötés sem született.

Az, hogy a bankok nem bocsátanak ki kötvényeket a lakosság számára, érthető. A legtöbbjüknél már bőven 100 százalék alatt van a hitel/betét arány, forrásra tehát nincs szükségük. A kamatok terén sem tudnak vagy akarnak versenyezni az állammal, amely egyéves időtávra 2 százalékos kamatot fizet a Kamatozó Kincstárjegy után, a többéves kötvények vásárlóit bőven 3 százalék fölötti kamatokkal jutalmazva. A másik tényező, ami hátráltathatja a kötvénykibocsátást, a jegybank által előírt úgynevezett „jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató”, emiatt a pénzügyi intézmények, ha tehetik, inkább jelzáloglevelek és nem kötvények kibocsátását erőltetik, hogy megfeleljenek az MNB elvárásainak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.