BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlenül nőnek az olajipari befektetések

Hirtelen zuhanásnak indult tegnap az olaj ára, a Brent és a WTI is egy százalékot esett rövid idő alatt.

Hirtelen zuhanásnak indult tegnap az olaj ára, a Brent és a WTI is egy százalékot esett rövid idő alatt, miután a Nemzetközi Enerigaügynökség (IEA) közzétette: az Egyesült Államokban idén 53 százalékkal több pénzt fektethetnek kutatásba és kitermelésbe (upstream ágazat), mint tavaly. Az amerikai befektetések hatására a globális upstream ágazat is lökést kaphat, az ügynökség 6 százalékos növekedést vár világszerte a befektetések terén. A tanulmány egyébként összegzi, hogy 2014 és 2016 között 44 százalékkal csökkent az ágazati kutatásba és kitermelésbe áramló tőke mennyisége.

A hír, valamint a globális bőség hatására tegnap több bank közölte: csökkentette az évre vonatkozó árfolyam-várakozását. A BNP Paribas a Brent esetében már csak 51 dolláros árfolyamot vár a korábbi 60 dollár helyett, a Barclays az 55 dolláros Brent-várakozását 52 dollárra mérsékelte. A Goldman Sachs szerint, hacsak az amerikai kitermelés nem csökken, nemsokára 40 dolláros hordónkénti árral nézhetünk szembe.

Márpedig az amerikai termelés egyáltalán nem csökken. Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala 1 százalékkal emelte előrejelzését, szerinte az idén naponta átlagosan 9,31 millió hordót termelnek ki az országban, 2018-ban pedig 9,96 milliót, ami 0,6 százalékkal haladja meg a korábbi előrejelzést. A Baker Hughes szerint az aktív amerikai kutak száma héttel emelkedett egy hét alatt, és 763-ra nőtt. Az IEA jelentése is kitér arra, hogy az amerikai szektor rendkívül versenyképes, és gyorsan alkalmazkodik az új viszonyokhoz.

Az év végére az amerikai kutak száma eléri az ezret – mondta tegnap a Reutersnak Mark Richard, a Halliburton vezérigazgató-helyettese. A világ egyik legnagyobb olajipari szolgáltatójának vezére elárulta: emelni tudták a kitermelési eszközök árát az Egyesült Államokban, hála a növekvő keresletnek. Hozzátette: arra számít, hogy az amerikai felívelés jövőre lanyhul. Richard ezt úgy indokolta: az olajipar szolgáltatási szektorára akkora keresleti nyomás nehezedik mind felszerelésben, mind humán erőforrásban, hogy az fenntarthatatlanná válik, ami a további növekedés gátja lesz. Mint ismert, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kitermelése – dacára a csökkentési megállapodásnak – emelkedik. Ezzel

párhuzamosan az olaj iránti globális kereslet is nő, bár a bővülés volumene zsugorodik. Ben van Beurden, a Royal Dutch Shell vezérigazgatója szerint a következő 15 évben tetőzik a globális kereslet, ha az elektromos autók forradalma lendületben marad. A francia Total S. A. feje, Patrick Pouyanné szerint ez az időpont a 2040-es években jön el. Az IEA úgy látja: a fogyasztás szilárdan nő majd a 2040-es években is, és így véli az ExxonMobil is. A szaúdiak és az oroszok 2050-ig nem tartják valószínűnek a csúcsot. Bob Dudley, a BP vezérigazgatója egy hónap eleji, szentpétervári konferencián kijelentette: a globális kereslet 2042. június 2-án fog tetőzni. Szerinte ugyanis kereken 25 év múlva jön el a csúcspont.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.