BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött az akvizíció a Duna House-nak

A lengyel operáció váratlan hatékonysága keltette a legnagyobb meglepetést a Duna House második negyedéves jelentésében – mondta lapunknak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője.

Péntek hajnalban tette közzé a tavaly tőzsdére lépett Duna House Holding (DH) az idei második negyedéves jelentését. Eszerint a társaság erős pénzügyi eredményekkel zárta az időszakot. A háromhavi működési eredmény (EBIT) 253 millió forint volt, míg az adózott eredmény 288 millió forintot tett ki. Ugyanakkor az éves összehasonlítást valamelyest torzítja, hogy a tavalyi második negyedévvel kezdődött a befektetési célú ingatlanportfólió leépítése, valamint a MyCity keretein belül megvalósuló ingatlanfejlesztési tevékenységre történő fókuszváltás, s ennek következtében az ingatlanbefektetési szegmensben mintegy 115 millió forinttal alacsonyabb profitot realizált a vállalat az aktuális negyedévben.

Az erős negyedéves számok hatására a cégcsoport a márciusban közzétett 750 millió és 1 milliárd forint közötti adózott eredmény-előrejelzésének alsó határát 850 millióra emelte, miután az eredmény már az első fél év végére elérte az 535 millió forintot – mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője. Hozzátette: ebben a hazai hitelközvetítés bővülése mellett kulcsszerepet játszik a lengyel operáció hatékonyságának javulása, hiszen az év eleji mínusz 2 százalékos operatív haszonkulcs az első fél év végére plusz 7 százalékra emelkedett. Egyébként a Concorde csak az év végére várt 7-8 százalékos operatív haszonkulcsot a lengyel piacon.

A cégcsoport még tavaly hozta létre alapkezelőjét, amely jegyzi az első nyilvános, nyílt végű lakóingatlan-alapot. Jelenleg az Impact Lakóingatlan Befektetési Alap egyéves hozama nettó 9,2 százalék, amely az összes nyilvánosan jegyezhető magyarországi ingatlanalapot tekintve a legmagasabb éves hozam. Az Impact Lakóingatlan Befektetési Alap (ILBA) nettó eszközértéke június 30-ra 1,6 milliárd forintra, a jelentés időpontjára pedig 1,83 milliárd forintra nőtt. A kiemelkedő teljesítmény eredményeképpen a menedzsment bízik abban, hogy az ILBA nettó eszközértéke a következő időszakban még tovább nőhet.

Fordulóponthoz ért a cég lengyelországi tevékenysége az idei második negyedévben, ugyanis a tavaly megvásárolt Metrohouse hálózat most először vált nyereségessé. A csoport magyar és lengyel „core” eredményessége EBIT-szinten összességében 57 millió forinttal javult a tavalyi év azonos időszakához képest.

A negyedéves jelentés szerint kiugró a hitelközvetítés eredménye, ahol az előző év második negyed­évének 82 millió forintos összegét 90 százalékkal sikerült növelni, s így 155 millió forintos működési eredményt elérni.

A riportból kitűnik, hogy a Duna House négy budapesti helyszínen több mint 400 új lakás építésébe kezdett. Az ingatlanfejlesztéseket sújtó áremelkedéseket az értékesítési árak növelésével ellensúlyozza a MyCity csoport.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.