BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szembemenő monetáris politikák hajthatják tovább a fontot

A Brexitet övező bizonytalanságot jellemzően nem szereti a piac, ám a gazdasági folyamatok alakulása az elmúlt hónapokban a font malmára kezdte hajtani a vizet.

Hosszú lejtmenetre küldte a 2016. június végi Brexit-szavazás az angol fontot, ám az elmúlt hetekben úgy látszik, hogy a végéhez ért a gyengülő trend. A Brexitet övező bizonytalanságot jellemzően nem szereti a piac, ám a gazdasági folyamatok alakulása az elmúlt hónapokban a font malmára kezdte hajtani a vizet.

A munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, már a válság előtti szintek alatt jár a mutató. Ennek ellenére az Egyesült Államokhoz hasonlóan a bérek növekedési üteme továbbra is csupán 2–2,5 százalék között mozog év/év alapon. Ami azonban eltér az egyesült államokbeli helyzettől, az az, hogy az Egyesült Királyság esetében felütötte fejét az infláció. Ez főként a Brexit óta leértékelődő fontnak volt köszönhető, a pénz gyengülése az importált termékek árán keresztül a maginflációba is begyűrűzött. Az augusztusi inflációs adat 2,9 százalékos növekedést mutatott év/év alapon, meghaladva a bérek növekedési ütemét és a Bank of England 2 százalékos inflációs célját. Ez pedig már a jegybankot is arra sarkallta, hogy szeptember 14-i ülésén felkészítse a piacot: rövid távon az alapkamat emelése várható. Ezzel pedig erősödésnek is indult a font, ami egyébként már önmagában is segíthet az infláció mérséklésében.

Miközben az Egyesült Királyságban a jegybank a fontot erősítené, addig idehaza a Magyar Nemzeti Bank lazító lépései éppen gyengítik a forintot. Emiatt érdemes kihasználni ezt az alkalmat font-forint pozíció felvételére. A font a forint ellenében rövid távon feltehetően a short pozíciók zárása miatt túlvetté vált, ráadásul a 200 napos mozgóátlag is akadályt képez a további emelkedés előtt. Így kis tétovázásra számíthatunk a következő napokban, majd, ha ismét megindul az emelkedés, megnyílhat a tér a 377 forintnál lévő technikai szint felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.