BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulértékeltek a feltörekvő eszközök

Gyorsulnak a fejlődő gazdaságok, a növekedés szerkezete pedig kiegyensúlyozott – vélik a CIB Bank elemzői. A Világgazdaságnak úgy nyilatkoztak: a piacok várhatóan nem remegnek meg a Fed mérlegleépítése miatt.

Szinkronizálódott a világgazdaság fellendülése – vélik a CIB Bank elemzői. A szakértők szerint a fejlett országok teljesítménye tovább javul, miközben a feltörekvő gazdaságok egyre gyorsabb ütemben növekednek. Az Európai Unióban hasonló a helyzet, a periféria államai egyre inkább talpra állnak. Az elemzők szerint a növekedés szerkezete is egészséges, amit nemcsak az export, de a belső fogyasztás fellendülése is támogat. A globális GDP-bővülés az évtized második felében meghaladja a 3,5 százalékot, ez a hosszú távú növekedési átlag.

Forrás: AFP

A fejlett országokban az infláció várhatóan továbbra is alacsony marad, ami aggodalomra adhat okot. Felhívták a figyelmet arra, hogy az infláció és a munkanélküliség kapcsolatát vázoló Phillips-görbe „ellaposodott”, a jegybankok előtt rejtély, miért nem gyorsul a pénzromlás üteme. Trippon Mariann, a bank vezető elemzője szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hiába szigorít, az Európai Központi Bank legalább 2019-ig szinten tartja a 0 százalékos alapkamatot. A Fed esetében a szakértő szerint a piac már beárazta az idei harmadik kamatemelést, és jövőre is hárommal lehet számolni. Trippon Mariann a Világgazdaságnak azt mondta: a piacokat azért nem rázta meg a Fed e hónapban induló mérlegleépítése, mivel a havi 10 milliárd dollárnyi kifutó értékpapír a piac méreteihez és a Fed 4500 milliárd dolláros mérlegfőösszegéhez képest szinte „láthatatlan”. A globális jegybanki mérlegállományt nézve pedig főleg nem drasztikus a csökkentés.

Jobbágy Sándor, a CIB szenior elemzője lapunk kérdésére hozzátette: míg 3-4 évvel ezelőtt még csak azért emelkedtek a tőzsdék, mert a Fed elárasztotta pénzzel a piacokat, a mostani bikapiacnak fundamentális okai vannak. A szakértő emlékeztetett: nemcsak vége van a profitrecessziónak, hanem a jelentések szerint a vállalatok „egészségesek”, és a piaci kilátások is jók. Megjegyezte: az árfolyamok legfeljebb 2-3 napig esnek, utána újra felfelé indulnak, erre pedig már stratégiát is építettek a befektetők. Mint ahogy arra is, ha shortolják a piaci volatilitást mérő VIX indexet. Az elemzők szerint az amerikai piac relatíve drága az unióshoz képest, ám a feltörekvő piacok alulértékeltek. A globális portfóliókban alulsúlyozottak ezek a régiók, pedig fundamentálisan megalapozott a növekedés.

Az elemzők úgy látják, a globális kockázatok változatlanok: a Brexit, a trumpi gazdaságpolitika és az erősödő protekcionista törekvések. Észak-Korea és a Közel-Kelet változatlanul válsággóc, ám Olaszországot és a katalán függetlenségi mozgalmat lokális problémának tartják, amelyeknek nem lesz komoly hatásuk még az uniós gazdaságra nézve sem. A kelet-közép-európai régióban a befektetők már nem hazánk, hanem Lengyelország miatt éreznek kockázatokat.

Reformokat sürget az EKB

Strukturális reformokat sürgetett tegnap Mario Draghi. Az Európai Központi Bank elnöke Frankfurtban arról beszélt: csökkenteni kell a bürokráciát az euróövezet államai­ban, a vállalkozásokat korlátozó szabályokból pedig vissza kell venni. Hangsúlyozta: a központi bank pénzügyi stimuluson keresztül támogatja az uniós gazdaságot, „ablakot nyitott a lehetőségekre”. A jegybankelnök nem beszélt az eurózóna monetáris politikájáról vagy a mennyiségi lazító program esetleges meghosszabbításáról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.