BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező jelek a Duna House-nál

Rendesen profitál a Duna House a kedvező lakáspiaci folyamatokból, s nemcsak az adásvétel, hanem a hitelközvetítés is pörög. A KBC tartja 4500 forintos célárát a papírra.

Látványosan pörög a magyar lakáspiac, a Duna House statisztikái alapján 15 százalékkal nőtt az eladott lakások száma a harmadik negyedévben, éves összehasonlításban – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC elemzője, hozzátéve, hogy a tavalyi második negyedév óta nem volt ilyen nagy az éves növekedési ütem. Már megjelennek az újlakás-átadások a statisztikákban, s az is fontos, hogy a lakosság kezd hozzászokni a megnövekedett árakhoz, ennek is köszönhető, hogy éves alapon 33 százalékkal nőtt a lakáshitel-kihelyezések száma augusztusban.

A cégcsoport számára ezek a folyamatok kifejezetten kedvezők. A harmadik negyedéves mérőszámokból látható, hogy a teljes hálózati jutalékbevétel 11 százalékkal emelkedett éves alapon, ami kedvező hír, mivel az összes irodaszám 231-ről csak 234-re nőtt, vagyis láthatóan organikus bővülést sikerült elérni. A növekedés kis része származott a csehországi működésből, alapvetően a magyar szegmens húzott, itt 12 százalékos volt a bővülés. A lengyel piacon 2 százalékos visszaesés következett be, ám ez nem meglepő, mivel jóval kevesebb irodával (79 helyett 73) működött a cégcsoport. Egy negyedévvel korábban egyébként még 20 százalék feletti volt az éves visszaesés mértéke. A hitelközvetítés továbbra is erősen alakult, céges szinten 25 százalékos volt a bővülés. Főleg a magyar hiteleknél volt nagyobb növekedés, éves alapon majdnem 40 százalékos. Ez egybevág a korábbi hivatalos statisztikákkal, amelyek száguldó lakossági hitelezést vázoltak fel. A fentiek alapján ebben a negyedévben is 500 millió forint körüli (illetve csak minimálisan kevesebb) bevétel származhat e szegmensből.

Érdemes fél szemmel figyelni a Duna House lakásfejlesztési projektjeit is – hangsúlyozta az elemző, hisz összesen nagyjából 6,5 milliárd forint értékű lakásra lehet eddig szerződés, ami 37 százalékos állapot a korábbi 17,5 milliárd forintos tervhez képest. Ez azért annyira nem rossz, de két és fél éven belül el kell adni a lakásokat, előbb persze meg is kell építeni őket, ami komoly kihívás. Sokat segíthet, ha például az Impact alap olyan lakásokat is vásárol majd, amelyek a fejlesztés során készülnek el. Egyelőre azonban nem biztos, hogy mindehhez számottevő forrás áll rendelkezésre. Főleg a Reviczky ligettel kapcsolatban lehet sok a kérdőjel: itt még mindig nincs megkötött szerződés mintegy 600 millió forintnyi lakásra, miközben egyre közeledik az átadás határideje. A KBC nem változtat a célár szintjén, amely változatlanul 4500 forint. A hosszú távú befektetők számára továbbra is vonzó célpont a részvény, de az alacsony likviditás miatti kompromisszumot nyilván el kell viselni cserébe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.