BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható nagy kilengés a Richter eredményeiben

Az elemzők többsége összességében jó számokat vár a Richtertől, amiben szerepe lehetett partnere, az Allergan gyorsjelentésének is.

Az elemzők többsége összességében jó számokat vár a Richtertől, ebben szerepe lehetett partnere, az Allergan gyorsjelentésének is, amelyből kiderült, hogy a Vraylar forgalmazásából az amerikaiaknak 80,2 millió dolláros bevételük származott, szemben a tavalyi 32 millióval. Persze azt nem tudni, hogy ebből pontosan milyen arányban részesül a Richter, noha az elemzők nagyjából 20-25 százalékos úgynevezett royaltybevétellel számolnak.

Kedvező előjel lehet, hogy a kőbányai társaság már a második negyedévre vonatkozó eredménybeszámolójában 5-ről 10 százalékra növelte az évesbevétel-várakozását, ami azt is jelentheti, hogy a harmadik negyedévben e soron érdemi növekedésre számíthatunk. A társaság a bruttó fedezethányadot 56-57 százalékra várta, miközben a második negyedévben már majdnem sikerült elérni az említett sáv felső határát. Az üzemi eredményhányadot a korábbi 11-12-ről 14 százalékra javította a menedzsment, tehát ezek alapján egy erősebb harmadik negyedév adódhat. Kérdés még, hogy az eredményre milyen hatással lesz a rubelárfolyam változása.

Debrecen, 2012. április 19.
Munkatársak dolgoznak Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. zöldmezõs beruházással épült, új biotechnológiai üzemében.
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Érdemes lesz figyelni, milyen részleteket árul el a vezetőség a nemrég kötött két nőgyógyászati termék licencszerződéséről. A megállapodásokkal két úgynevezett gyógyászati segédeszköz kerül a társaság kínálatába, kiegészítve a Richter nőgyógyászati termékpalettáját, amely a bevételek mintegy 30 százalékát adja. A két új termék öt-hat éves felfutást követően évi 20-20 millió dollárt hozhat a Richternek. A gyógyszergyártás bevételei kedvezően alakultak, és éves alapon 10 százalék feletti lehetett a növekedés – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője, aki szerint a devizahatás – elsősorban az erős forint miatt – nagyjából 2 százalékkal csökkenthette az árbevételt. A földrajzi régiók közül Nyugat-Európa igen pozitív lehetett, itt közel 20 százalékos növekedéssel számol a szakértő. Emellett az észak-amerikai bevételek éves alapon akár 70 százalékkal is nőhetnek, főként a látványosan alakuló Vraylar-eladások jóvoltából. Emellett a fontos orosz piacon is bővüléssel számolunk, de itt is lassuló növekedéssel, főleg a gyenge rubel hatása miatt – tette hozzá Cinkotai. A KBC a bevételsoron 111,8 milliárd forintot vár, az üzemi eredmény 20, a nettó eredmény pedig 14 milliárd lehet.

Túl nagy kilengésre egyik eredménysoron sem érdemes számítani, az üzemi eredmény 14-15 milliárd lehet, amivel az első kilenc hónap eredménye 45-50 milliárd között alakulhat. Az egész évre várt 60 milliárd teljesíthető, és ez be is épült az árfolyamba – mondta lapunknak Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. A Vraylar értékesítéséből nagyjából 18 százalék illeti meg a Richtert. Forintban számolva a növekedés alacsonyabb lehet a gyenge dollár miatt, de összességében a devizahatások kedvezőtlenül hatottak az eredményekre – véli a szakértő. Az új akvizíciókkal, licencszerződésekkel korai még számolni, a trend azonban mindenképp biztató, hisz miközben a hagyományos portfólióelemek, a generikus készítmények veszítenek jelentőségükből, a Richternek van receptje arra, hogy ezt miként ellensúlyozza – tette hozzá Vágó Attila.

A Vraylar megugró értékesítését emelte ki lapunknak Miró József is, aki szerint ez a Richternek 15 millió dollárt, azaz mintegy

4 milliárd forintot hozhatott. Az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője arra számít, hogy az üzemi eredmény romolhatott elsősorban a devizahatásnak, valamint a kisebb marzsok – köztük például az alacsonyabb romániai nagykereskedelmi árrés – hatásának köszönhetően, a nettó eredmény viszont emelkedhetett. Miró a bevételsoron 102,8 milliárdot vár, és szerinte az üzemi eredmény 15,8, a nettó profit pedig 14,5 milliárd lehetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.