BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövid távon erősödhet a dollár árfolyama

Az idei év egyik legkevésbé várt eseménye a dollár látványos gyengülése volt, az euróval szemben mégis rég nem látott optimizmus alakult ki.

Az idei év egyik legkevésbé várt eseménye a dollár látványos gyengülése volt, a befektetők az amerikai politikai botrányok miatt elpártoltak az USA-valuta mellől, miközben az euróval szemben rég nem látott optimizmus alakult ki. Ennek eredményeként az 1,20-as szint fölött is járt az euró-dollár devizapár, ám ott elakadt az euró menetelése.

A devizapiacon az algoritmikus trendkövető stratégiák miatt könnyen alakulnak ki szélsőségesebb piaci mozgások, az amerikai fizetőeszköz látványos gyengülése is részben ennek volt köszönhető, a trendet követve ezek katalizálták az euró-dollár emelkedését.

Az elmúlt hetekben fordulni látszik a piaci szentiment, és a grafikonon is hasonló jeleket figyelhetünk meg. Az Európai Központi Bank bejelentette a mennyiségi lazító (QE) program csökkentését, a kommunikációban azonban látható volt az óvatosság, igyekeznek elkerülni az euró további erősödését és a kötvényhozamok elszállását. A pozicionáltság alapján is érett a fordulat, az elmúlt öt évben még soha nem alakult ki olyan mértékű spekulatív long pozicionáltság, mint az idei évben.

Közben az Atlanti-óceán túlpartjáról erős adatok érkeztek, a GDP-növekedés 3 százalékot ért el a harmadik negyedévben, a PMI-mutatók szerint nincs gond az amerikai bővüléssel, és a múlt héten bemutatott adóreform is segíthet javítani a washingtoni törvényhozással szembeni pesszimista hozzáálláson. Eközben sokan fogadtak a dollár erősödése ellen, több év óta először dollárshortba ment át a spekulatív pozicionáltság.

A hozamkülönbözet továbbra is az amerikai deviza mellett szól, a kamatkülönbözet egy évre 2,3 százalék a javára, mely történelmi csúcsnak felel meg, így egyre kevésbé éri meg a dollár ellen, viszont egyre jobban a dollár mellett spekulálni.

Technikai alapon is kialakulhatott egy fordulat, a napos grafikonon egy fej-váll alakzat látható, amely alapján további dollárerősödésre lehet számítani a következő hetekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.