BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kezdetet hirdet a SET Group

A T kategóriából még januárban elkülönített SET Group (korábban RT Investment) esetében csak annyi bizonyos, hogy jövő januárig karanténban marad.

A BÉT vezérigazgatója még július 13-án döntött a SET Group elkülönítésének további hat hónapos meghosszabbításáról, miután az első hat hónapos karantén ideje alatt sem rendezték a tőzsde felé fennálló díjhátralékukat. Mielőtt temetnénk a társaságot, jegyezzük meg, hogy történt azért változás az elmúlt hónapokban. Fontos hír, hogy július 22-én jogerőssé vált a Nória Könyvvizsgáló és Számviteli Szolgáltató Kft. által a SET Group ellen indított felszámolási eljárást megszüntető határozat. Erről augusztus 29-én kaptak hivatalos tájékoztatást a befektetők.

Ha a felszámolás már nem is lebeg Damoklész kardjaként a társaság felett, a viharfelhők még látszanak a horizonton. Szeptember 21-én a Magyar Nemzeti Bank indított célvizsgálatot annak megállapítására, hogy a SET Group Nyrt. a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően állította-e össze a 2016. évi éves jelentése részét képező, a tavalyi pénzügyi esztendőre vonatkozó nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint készített összevont beszámolóját, valamint a legutolsó féléves jelentése részét képező összevont beszámolóját.

A célvizsgálat azért is indokolt, mert ha belelapozunk a társaság idei első féléves jelentésébe, feltűnik, hogy független könyvvizsgáló nem írta alá a számokat. Mindenesetre jó hír, hogy az idei üzleti esztendőtől kezdődően a SET Group Nyrt. már az IFRS szerint állítja össze a pénzügyi kimutatásait.

Amint a vezetői összefoglalóból kitűnik, az idei első fél év új kezdetnek tekinthető a SET Group Nyrt. számára. Céljuk, hogy a társaság nyereségessé és kiszámíthatóvá váljon. A március 30-i rendkívüli közgyűlésen visszahívták a korábbi igazgatóságot, és új vezetőséget választottak Kosda Béla Tamás elnök, továbbá Marek Tamás Kálmán, Almási Bálint Zsolt, Koletics Péter és Balogh Gyula tagok személyében. Székhelyüket a II. kerületi Rómer Flóris utcába tették át, könyvvizsgálójuk Bárány Terézia lett. A főtevékenységi kör immár az üzletvezetés. Ekkor vették fel új nevüket is.

Az igazgatótanács a SET Group Nyrt. helyzetét a lehető leggyorsabban stabilizálni akarja, ehhez elengedhetetlen a múltbeli tevékenység felülvizsgálata és a függőben lévő ügyek lezárása. Még az idén tőkeemelést is terveznek, egyúttal értékesíteni kívánják leányvállalatukban, a Hydro-Tár Hungary Kft.-ben lévő szabadalmat, amely a negatív saját tőkét okozza.

A számokat nehéz értékelni, hisz az első fél évben az árbevétel nulla forint volt, hasonlóan az egy évvel korábbihoz. A működési eredmény szintjén 2,6 millió forint veszteség volt az első fél évben, az egy részvényre jutó eredmény pedig nulla. A 2010-ben alapított és 2011-ben tőzsdére vezetett társaság tevékenysége eredetileg a hidrogén ipari méretű tárolásának kifejlesztése, gyártása, illetve a hidrogénakkumulátor megvalósítása volt (a BÉT honlapja szerint). Ennek érdekében vették meg a 805,5 millió forint törzstőkéjű Hydro-Tár Kft.-t. A SET Group árfolyama 2011-ben 8 ezer forint felett is járt, ám az elmúlt négy évben már nem tudott 60 forint fölé lendülni. Jelenleg 36 forinton jegyzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.