BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraszabályozott pénzforgalom

Már a 2019 júliusában elinduló azonnali fizetés szabályait is tartalmazza a pénzforgalom lebonyolításáról szóló új jegybanki rendelet.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke újraszabályozta – immár az EU PSD II. direktívájának megfelelően – a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletét. A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy a korábbi, 2009-es rendeletet felülíró új jogszabály a PSD II. életbelépésének napján, 2018. január 13-án lép hatályba. A jogalkotó ugyanakkor már előregondolt, s ezért a rendelet tartalmazza az azonnali fizetés 2019. július elsején történő bevezetésével bekövetkező fontos változásokat is azzal a kitétellel, hogy ezek a szabályok majd csak az új rendszer elindulásától érvényesek. A szabály ezen pontjait áttekintve ugyanakkor nem láthatunk újdonságot: a rendelet szerint másodlagos számlaazonosítóként – az ügyfél bankszámlája mellett – az érintett személy mobiltelefonszámát, e-mail-címét, adóazonosító jelét vagy adószámát lehet majd megadni.

Mobilszám, e-mail-cím és adószám is lehet a jövőben számlaazonosító. Fotó: VG – Darnay Katalin

Jövő júniustól egy éven keresztül a banknak a fizetési megbízást annak leadása napján a bankzárásig, azaz 16 óráig nem lesz módja visszautasítani azért, mert például a számlán nem elegendő a fedezet – vagyis a banki nap végéig sorba kell állítani az utalást. Ugyanakkor rá egy évre – az azonnali fizetés bevezetését követően – az ilyen tranzakciókat azonnal vissza kell utasítania a banknak, és erről haladéktalanul értesítenie kell az ügyfelet.

Ugyan a PSD II. szabályozás életbe lép, de fontos tudni, hogy magának a szabályozásnak egyes részletei még az EU jogalkotásának bizonyos fokain állnak – így például a szigorú ügyfél-azonosításra vonatkozó szabályok. Ezeket néhány hete az

Európai Bizottság ugyan elfogadta, ám a szakértők szerint az Európai Parlament az előzetesen megfogalmazott aggályok miatt visszaküldi majd.

Az egyes új szabályok életbelépésére csak a parlamenti ratifikációt követően 18 hónappal kerülhet sor az EU alapelvei szerint. Magyarországon ugyanakkor a jogalkotók – miként a mostani MNB-rendeletből is kitetszik – jó előre biztos szabályokat akarnak. Épp ezért például a pénzforgalmi törvény őszi módosítása úgy rendelkezett, hogy a banki ügyféladatok külső szolgáltatók felé történő átadását kérő ügyfelek a felhatalmazásukkal 2019. január elsejéig magukra vállalják annak felelősségét, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülhetnek. A PSD II. szabályainak teljes körű bevezetésével (nálunk 2019 elejétől) a banknál marad majd ez a felelősség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.