BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életveszélyesek a kriptovaluták

A MiFID II. hibái már most kiütköznek, a legnagyobb kihívás viszont az idén jó időzítéssel elkapni egy esetleges piaci korrekciót – mondja Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Az alapok tavaly szép hozamot értek el. Folytathatók-e a jó teljesítmények az idén?

Mindenhol szolid gazdasági növekedés van a világban, és a vállalati szektor is pozitívan tekint előre. A részvényárfolyamok viszont sokat emelkedtek már az utóbbi években, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, emiatt nem árt óvatosnak lenni. A kulcskérdés az infláció, ha az meglódulna, megboríthatná a rendszert. Az inflációs nyomás jegybanki szigorítást hoz, ami hozamemelkedést és a részvényárfolyamok esését eredményezheti. Azt viszont egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor várható jelentősebb korrekció a tőzsdéken.

Milyen kihívások várnak így az alapkezelőkre?

Az egyik legfontosabb az, hogy a kiélezett piaci környezetben megtalálják a pillanatot, amikor csökkenteni kell a kockázatot. Voltak, akik már tavalyra várták ezt, ezért nagy a szórás a hozamokban egy-egy alapkategórián belül. Aki korábban csökkentette a kockázatot, lemaradt a rali egy részéről, és gyengébb eredményt ért el. A MiFID II. bevezetése is sok feladatot adott az alapkezelőknek és a forgalmazóknak. A szabályozás összetett és bonyolult, ráadásul vannak még tisztázatlan kérdések, amelyeket értelmezni kell. Az már most látszik, hogy a szabályozás egy része túlzó volt, és változtatni kell rajta.

Vízkeleti Sándor: a 2018-as év is az ingatlan- és az abszolút hozamú alapokról szólhat
Forrás: VG / Kurucz Árpád

Az idén mely alapok lehetnek a slágertermékek?

Folytatódhat a tavalyi trend. Akik félnek a részvénypiactól, továbbra is az ingatlanalapokat favorizálhatják. Ez különösen igaz gazdasági konjunktúra idején, ilyenkor ugyanis az ingatlanok iránt is nagy a kereslet. A részvénypiaci rali után sokan félnek a korrekciótól is, emiatt az abszolút hozamú alapokat is keresni fogják, abban bízva, hogy az alapkezelők időben észreveszik majd, mikortól kell csökkenteni a kockázatot vagy shortolni a piacokat, és jó érzékkel váltanak stratégiát. A vegyes alapok iránt szintén tovább nőhet a kereslet. A garantált alapok és a kötvényalapok szerepe viszont tovább csökken, és a részvényalapok is kevesebb befektetők vonzanak majd.

A lakossági állampapírokkal mennyire tudják felvenni a versenyt az alapkezelők?

Jól látszik, hogy ez támogatott termék, amivel nehéz versenyezni. Szerencsére olyan sok lakossági papírt adott el az állam, hogy újabban már kevésbé erőlteti az eladást. Ennek egyik jele, hogy a kamatokat és a forgalmazói díjakat is folyamatosan csökkenti az Államadósság Kezelő Központ. A pénzpiaci alapok vagyona viszont a lakossági állampapírok miatt a töredékére sorvadt, és ez a tendencia az idén is folytatódni fog.

Az alapkezelési piacon mekkora most a verseny?

A független intézményi mandátumokért eddig is erős volt a verseny, és a privátbanki szegmensben is fokozódik a nyitottság. A tanácsadók leginkább nyitott struktúrában működnek, egyre több alapkezelő termékeit kínálják, az ügyfelek ugyanis ezt igénylik. Ez a megközelítés pedig fokozatosan szivárog le a prémiumügyfelek kiszolgálásába is, ami már szélesebb körben elérhető.

A kriptovaluták milyen hatással vannak az alapkezelőkre? Befektetnek ilyen eszközökbe?

Szerintem ez a mostani tipikus lufipiac. Ezek az eszközök nagyon kockázatosak, napi 10-20 százalékos, sőt akár nagyobb mozgás is van az árfolyamukban. Vannak olyan emberek persze, akik mindig keresik azt a lehetőséget, hogyan lehetne gyorsan sokat keresni. Az alapkezelők viszont kerülik az ilyen eszközöket, legalábbis egyelőre. Hogy tíz vagy húsz év múlva mi lesz ezekkel a fizetőeszközökkel, azt még nem tudjuk megjósolni, most viszont életveszélyes lenne beszállni a kriptovalutákba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.