BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó az Alteónak a zuglói akvizíció

A múlt heti akvizíció és néhány gazdasági tényező hatására 970 forintra emelte az Alteo részvények célárát az MKB Bank.

A december közepi 823 forintról 970 forintra emelte az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. egyéves célárfolyamát frissített elemzésében az MKB Bank. Az ajánlás a korábbi felülsúlyozás után vétel, a célárfolyam 18 százalékkal emelkedett. Debreczeni Csaba elemző azután vizsgálta felül modelljét, hogy az Alteo tulajdonában lévő Sinergy Kft. bejelentette, hogy megveszi az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-től a Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft. 51 százalékát, a már meglévő közvetett befolyás 49 százaléka mellé.

Ezzel megduplázódnak az Alteo Zugló-Thermtől származó bevételei. Ráadásul az elmúlt hónapokban néhány gazdasági tényező megváltozott

– írta a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett elemzésében Debreczeni Csaba, aki rámutatott, hogy a kockázatmentesnek tekinthető tízéves magyar állampapír másodpiaci hozama 2-ről 2,7 százalékra emelkedett december óta. A magyar tőzsde 9 százalékos eredményhozama összhangban van az elmúlt hónapok értékeivel. A súlyozott átlagos tőkeköltség pedig 7,5-ről 6,1 százalékra csökkent.

Az MKB szerint az EBITDA elérheti a 250-350 millió forintot a Zugló-Thermnél
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A modellt a várható beruházások figyelembevételével frissítette az MKB Bank. Az elemzés az úgynevezett DCF, azaz Discounted Cash Flow modellel készült (ez egy olyan módszer, amely a befektetés valós értékét próbálja meghatározni a befektetés jövőbeni pénzforgalmára alapozva).

A új, 970 forintos célárfolyam 36 százalékkal haladja meg az Alteo szerdai záró árfolyamát. Ez a különbség mindössze 20 százalék volt a BÉT támogatásával készülő kispapírelemzések december közepi indulásakor.

A Zugló-Therm a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyének megszerzése után kerülhet teljes egészében az Alteo irányítása alá, ami az elemzés szerint májusra várható. A 18 megawatt elektromos- és 17 megawatt hőteljesítményű zuglói hőerőmű üzemeltetését és a karbantartást eddig is az Alteo végezte. A XIV. kerület távfűtési igényének 30 százalékát fedezi az egység, amely egy 15 éves szerződés alapján biztosít hőenergiát. Az MKB Bank szerint a Zugló-Therm felvásárlása jól illeszkedik a csoport kis erőművi stratégiájába. Rendkívül fontos, hogy a nagy hatásfokú gáztüzelésű erőművek kiegyenlítsék a megújuló energia termelésének hektikusságát. Utóbbi ágazat termelésingadozása magas, mert alapvetően az időjárástól, a napsütéses órák számától, a szél sebességétől és a vízhozamtól függ – hangsúlyozza az elemzés.

A Zugló-Therm EBITDA-ja 2016-ban 250 millió forint volt, ezen a soron az MKB a következő években is pozitív eredményt vár, és 10-15 százalékos EBITDA-marzsra számít. A várakozások szerint az EBITDA elérheti a 250-350 millió forintot a Zugló-Thermnél. Az Alteo árfolyama tegnap délután egy óráig 7,7 százalékkal 770 forintra ugrott, az elmúlt egy évben 30,4 százalékkal drágultak a társaság részvényei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.