BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Technikai alapon nincs ok pánikra

Elképesztően nagy eséseket láthatunk a világ tőzsdéin, zuhannak az indexek, és természetesen az S&P 500 sem kivétel.

A nagy esést több tényező is okozhatja, amelyek közül igen fontos, hogy az emelkedő 10 éves amerikai kötvényhozam nyomást helyez a részvénypiacokra, amelyek már 4 éve nem látott magasságokban járnak.

A befektetők továbbá alapvetően három kamatemelést áraztak 2018-ra, ám a pénteki erős munkaerőpiaci adat, valamint a kiválóan teljesítő vállalatok miatt egyesek szerint megnőhet az esélye egy negyedik emelésnek is.

Ezenfelül a már nagy magasságokban lévő árfolyamoknál az esés hatására elkezdődhetett egy profitrealizálás, amely további nyomást helyezett a részvényekre.

Az esés kapcsán összegyűjtöttük az S&P 500-ban látott nagyobb, 9 százalék körüli, illetve annál nagyobb eséseket a 2008–2009-es válságot követően. Számszerűleg hat ilyen alkalomról beszélhetünk, amelyek között érdekes kapcsolatokat véltünk felfedezni.

Talán a legfontosabb hasonlóság az esések között az index értéke által képzett dupla alj alakzat, amely egy kivételével mindig ismétlődött az S&P 500-nál, vagyis az első mélypont elérését követően egy oldalazó, bázisépítő szakasz következett, majd mintegy ismét lement az érték a mélypontra, megerősítve azt. Arról a pontról jellemzően felfelé vette az irányt, ám fontos megjegyezni, hogy ha ezután letörés következne, akkor még durvább esés jöhet.

Ez erős okot jelenthet arra, hogy nem feltétlenül kell még pánikolni, ugyanis most is minden esély adva van, hogy bizonyos idő elteltével dupla aljat alkosson az árfolyam, ahol már bátrabban lehet szemezgetni egy esetleges beszállóval.

Technikai alapon egyébként a 2630 pontnál húzódó hosszú távú emelkedő trendvonalra érdemes figyelni, valamint a 200 napos mozgóátlagra 2530 pontnál, ugyanis ezek elesésével jelentősen csúnyulna a technikai kép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.