BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eurókötvényeket keresik a japánok

Elhagyják a japán befektetők a dollárban denominált amerikai kötvényeket, helyette az euróban jegyzett eszközök felé fordulnak.

A japán kincstár adatai szerint februárban 36,7 milliárd dollárnyi kötvénytől szabadultak meg a kereskedők, október óta összesen 71,7 milliárdnyitól.

Az euróban jegyzett papírokból viszont februárban 8,1 milliárd eurónyit (9,9 milliárd dollár) vettek, október óta összesen 38 milliárd dollár értékben.

A kereskedők az elmúlt években fordultak a külföldi eszközök felé, mióta a japán jegybank rendkívül alacsonyan tartja a hozamokat. Az amerikai kötvények sokáig népszerűek voltak, de a dollárban jegyzett eszközök fedezeti költsége egyre gyorsabban emelkedik, mivel a piac beárazta a Fed kamatemeléseit. A japán intézményi befektetők portfóliójának jellemzően nagy része fedezeti eszköz, és nem akarják magukat kitenni a kötvénypiaci fluktuációnak.

A Nomura elemzője, Sisido Tomoaki szerint a legtöbb japán befektetőnek egyszerűen már nem tetszenek az amerikai kötvények. Úgy vélte: a befektetők a magasabb hozamú jelzálogkötvények felé fordulhatnak, és csak kevés állampapírt vesznek devizafedezet nélkül. Hozzátette: az eurókötvények is kettős nyomás alatt állnak. Egyrészt bizonytalanságot okoznak a Brexit következményei, másrészt az Európai Központi Bank lassabban vethet véget kötvényvásárlási programjának, így a fedezeti költségek is lassabban nőhetnek a vártnál.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.