BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elárulta az MNB, mennyi volt a tavalyi államadósság

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 2017-ben 721 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százaléka volt, ám egyedül a negyedik negyedévben 651 milliárd forintot tett ki, ami az időszakra eső GDP 6,1 százalékának felelt meg – jelentette kedden a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Az államháztartás uniós módszertannak megfelelően névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a múlt év végén 27 360 milliárd forint, a GDP 71,7 százaléka volt az egy évvel korábbi 73,9 százalékkal szemben.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 71,7 százaléknál 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 73,6 százaléka volt, 2,4 százalékponttal alacsonyabb a 2016. véginél.

Az MNB az előző, 2017 harmadik negyedévi adatközléskor közölte, hogy a pénzügyiszámla-statisztika keretében, kiegészítő információként teszi közzé az államháztartás Eximbankkal együttes maastrichti adósságát is. Az Eurostat módszertani döntése értelmében ez a kibővített adósság-kategória a kormányzati szektor maastrichti adósságának fő mutatószáma. A jegybank módszertani közleménye akkor megjegyezte, mivel a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) hitelintézetként működő pénzügyi intézmény, adatai a pénzügyi vállalatok között szerepelnek az MNB statisztikáiban. Mint hozzátették, azokban az időszakokban, amikor nem történt transzferként elszámolt állami tőkeemelés, az Eximbank adatainak figyelembevétele nem módosítja érdemben az államháztartás nettó pénzügyi vagyonát, illetve nettó finanszírozási képességét.

Az államháztartás nettó tartozása 24 133 milliárd forint, a GDP 63,2 százalékát tette ki 2017 végén.

A negyedik negyedévben a tranzakciók 338 milliárd forinttal, az átértékelődések 52 milliárd forinttal növelték a folyó áron számított adósságot – tette hozzá jelentésében az MNB.

Fotó: Kallus György

A negyedik negyedéves 651 milliárd forint finanszírozási igényből 403 milliárd a központi kormányzatra, 329 milliárd forint a helyi önkormányzatokra jutott, míg a társadalombiztosítási alapok nettó 81 milliárd többlettel zárták a negyedévet.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye – hitelfelvétele – 2017-ben 665 milliárd forint, a GDP 1,7 százaléka volt, az egy évvel korábbi 156 milliárd forinttal szemben, amiből 20 milliárd forint, a GDP 0,2 százaléka jutott a negyedik negyedévre.

Nőtt a háztartások finanszírozási képessége

A háztartások nettó megtakarításai, úgynevezett finanszírozási képességük, 1959 milliárd forint volt a múlt évben, ami a GDP 5,1 százalékának felel meg. Ebből 749 milliárd forint, a GDP 7,1 százaléka jutott a negyedik negyedévre. Egy évvel korábban 1587 milliárd forint volt a háztartások éves és 511 milliárd forint a negyedik negyedéves finanszírozási képessége.

A tavalyi negyedik negyedévben a háztartások 887 milliárd forint megtakarítást eszközöltek, míg tartozásaik 138 milliárd forinttal emelkedtek.

A megtakarítások több mint fele, 458 milliárd forint készpénzbe és bankbetétekbe ment, és 262 milliárd forintot fektettek be állampapírba, amiből 160 milliárd az egy évesnél hosszabb lejáratú államkötvényekre jutott. Részvényekre és egyéb vállalati tulajdonrészek vásárlására 112 milliárd forintot fordítottak a háztartások, ami sokszorosa az egy évvel korábbi alig 10 milliárd forintnak és majdnem duplája a harmadik negyedévi 63 milliárd forintnak is.

A kötelezettségek 138 milliárd forintnyi nettó emelkedéséből 160 milliárd forinttal az úgynevezett egyéb tartozások növekedtek, ezen belül 99 milliárdot az adó- és járuléktartozások tettek ki. Eközben a háztartások hiteltartozása 26 milliárd forinttal csökkent, amihez a fogyasztási hitelek 73 milliárd forint nettó visszafizetése járult hozzá, míg az ingatlanhitelek felvétele 56 milliárd forint volt, alig különbözött a harmadik negyedévi 58 milliárdtól, de lényegesen meghaladta az első negyedévi 11 milliárd és a második negyedévi 29 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.