BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulóponthoz érkezett a Richter?

A következő években az Esmya számottevő profitbővülést hozhat a társaságnak, ezért a készítmény teljes visszavonása esetén hosszabb távon is nyomás alatt maradna az árfolyam.

Pozitív fordulat körvonalazódik a Richter részvényeiben. Bár az utóbbi hónapokban 20 százalékos zuhanáson ment keresztül az árfolyam, a március 23-i, 5090 forintos mélypontról sikerült a gyógyszerpapírnak elrugaszkodnia felfelé. A kurzus az 5500 forintnál húzódó ellenállás közelébe emelkedett. Ha kitart a lendület, és sikerülne ezt a szintet is átlépnie a Richternek, akkor a 6300–6500 forintos sáv kerülne elérhető közelségbe.

A februári intenzív esés a társaság Esmya készítményéhez kapcsolódó negatív hírek miatt alakult ki, mi­után az Európai Gyógyszerügynökség váratlanul azt javasolta, hogy új kezelést egyelőre ne kezdjenek el a Richter egyik kulcsfontosságú készítményével. Tavaly decemberben az is kiderült, hogy néhány betegnél májkárosodás lépett fel, ezért most a készítmény felülvizsgálata zajlik.

Egyes becslések szerint az Esmya értéke teljesen kiárazódhatott a részvényárfolyamból, ezért a regionális szektortársakhoz viszonyítva már fundamentális alapon is olcsónak számít a gyógyszerpapír. A várható bevételkiesés negatív hatásai mellett februárban 42 milliárd forintos leírást hajtott végre értékvesztés formájában a Richter. Mindez olyan mértékben erodálta a tavalyi éves eredményt, amilyenre az elmúlt két évtizedben nem volt példa.

A következő években az Esmya számottevő profitbővülést hozhat a társaságnak, ezért a készítmény teljes visszavonása esetén hosszabb távon is nyomás alatt maradna az árfolyam. Emiatt egy, az Esmyát érintő pozitív döntés újabb lendületet adna a Richter árfolyamának.

A készítmény vizsgálatának határideje 2018 augusztusa, de az Európai Gyógyszerügynökség május közepén esedékes ülése után is jöhetnek hírek az Esmyával kapcsolatban.

Márciusban egy pozitív hír is érkezett: a Richter szintén kulcsfontosságú hatóanyagának (cariprazine) hatásosságát újabb klinikai vizsgálattal sikerült alátámasztani. A cariprazine ma Vraylar márkanéven van törzskönyvezve az Egyesült Államokban. A hír megerősíti azt a korábbi várakozást, hogy a törzskönyvezés kiegészítése 2018 második felére várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.