BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyártól új erőre kaphat az euró

Az Európai Központi Bank későbbi szigorító lépései euróerősödést eredményeznek majd a dollárral szemben, főleg ez év második felében, illetve 2019 egészében.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön tartja a következő kamatdöntő ülését, amelyen várakozásunk szerint nem változtat majd az extrémen laza monetáris kondíciókon. A monetáris politika későbbi szigorításával kapcsolatos kommunikációban továbbra is az óvatosság lehet a meghatározó, mivel véleményünk szerint a jegybank szeretné elkerülni az euró hirtelen erősödését.

Forrás: AFP/Daniel Karmann/dpa

Az euróövezet elmúlt negyedév során publikált bizalmi indikátorai csökkenést mutatnak, de továbbra is historikusan magas szinteken vannak. Így várakozásunk szerint 2018-ban még kitarthat az előző év során tapasztalt gazdasági növekedés. A jövő évtől viszont már lassulást látunk az euróövezet növekedésében. Ez abból adódik, hogy a válság óta tartó növekedés legfőbb motorja a foglalkoztatás folyamatos bővülése és a gyártókapacitások egyre optimálisabb kihasználtsága volt. E tényezőkben lévő tartalékok azonban lassan kimerülnek, egyre kevésbe tudják támogatni a további növekedést.

A fenti érvelésből következik, hogy az eurózóna üzleti ciklusa előrehaladott állapotban van, ennek ellenére az infláció még mindig jóval a jegybank 2 százalékos célja alatt mozog. A múltban megfigyelhető üzleti ciklusok hasonló szakaszában már bőven 2 százalék fölötti árszínvonalromlást láthattunk. A mostani alacsony pénzromlási ütemhez jelentősen hozzájárul a 2017 óta tapasztalható euróerősödés és az alacsony inflációs várakozások.

Érdekes dilemmába került ezért az EKB, hiszen az üzleti ciklus jelenlegi szakasza már indokolhatná az extrém laza monetáris politika elhagyását, akár a fokozatos kamatemelések megkezdését. Ugyanakkor az alacsony infláció és az erősödő euró továbbra is óvatos magatartást követel a jegybanktól.

Az euróövezet kamatciklusa hozzá­ve­tőlegesen kétéves lemaradásban van az amerikaitól. Várakozásunk szerint ennek következményeként az EKB későbbi szigorító lépései euróerősödést eredményeznek majd a dollárral szemben, főleg ez év második felében, illetve 2019 egészében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.