BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes a bizonytalanság a Richter adóügyében

Évekig kell várni a jogerős bírósági ítéletre, ezért a Richter bizonytalan adópozíciója még sokáig megmaradhat Romániában.

Bár tavaly december óta az Esmya-felülvizsgálat történései uralják a gyógyszergyártóval kapcsolatos híreket, a társaság közgyűlési előterjesztéséből kiderül, nem csak az Európai Gyógyszerügynökség májusra várt döntése fokozhatja a bizonytalanságot a Richter piacán.

A társaság két romániai érdekeltségénél ugyanis adóvizsgálat zajlik, amelynek lezárulta évekig húzódhat,

és 1,35 milliárd forintnak megfelelő lejjel is megnövelheti a Richter adózási kötelezettségeit.

A Richter romániai leánycége három egységből áll, ebből kettőt érint az adófizetési kérdés: a marosvásárhelyi Gedeon Richter (GR) Románia gyártóegységet és a Pharmafarm nagykereskedelmi vállalatot.

Átfogó vizsgálat folyik a GR-nél, amely mindenre kiterjed
Fotó: Kallus György

Az adóhatósági vizsgálat és adóvita hátterében egy úgynevezett clawback szektoradó áll, amelyet még 2009-ben vezetett be a román kormányzat, és utoljára 2015-ben módosította. Eszerint a gyógyszerforgalmazók a negyedéves eladási adataik alapján többletadó fizetésére vannak kötelezve. A különadó bevezetésének célja az volt, hogy megakadályozzák a gyógyszeripari kiadások költségvetési támogatásának túllépését. A befizetés azon forgalom után kötelező, amellyel a gyógyszergyártók, illetve -kereskedők meghaladják az előzetesen megállapított költségvetési támogatási keretet.

Tavaly szeptemberben a román adóhivatal (ANAF) a Richter nagykereskedelmi vállalatát (Pharmafarm) 9,9 millió lej clawback megfizetésére kötelezte, még a 2011 első–harmadik negyedév közti időszakra. Ráadásként 10,4 millió lej elmaradt kamat és bírság megfizetésével sújtotta. A két összeg együttesen 1,35 milliárd forintnak felel meg. A Richter nagykereskedő cége kifogással élt az ANAF döntésével szemben, és azonnali halasztási kérelmet nyújtott be bírósági úton. Tavaly decem­berben a bukaresti speciális bíróság jóvá is hagyta a Pharmafarm kérelmét a clawback befizetés felfüggesztésére. A kézhez kapott jogi szakvélemény alapján a Richter magyarországi vezetősége úgy döntött, hogy nem szükséges az összegnek megfelelő céltartalékot képezni, mivel meglátása szerint a clawback adótételt nem kell majd megfizetni. Jelenleg a clawback adófizetési kötelezettség kérdése bírósági felülvizsgálati szakaszban van.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.