BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenöt százalékkal csökkenhet a kőolaj ára

Többhavi emelkedés után, a múlt héten elkezdett csökkenni a kőolaj ára. A június 22-i­ OPEC-értekezletig bizonytalan lehet a piac.

Szaúd-Arábia és Oroszország is növelné kőolaj-kitermelését azután, hogy az iráni és a venezuelai termelés csökkent. A WTI és a Brent is három és fél éves csúcson volt múlt hét elején, előbbi ára a hordónkénti 72,24, utóbbi pedig 79,8 dollárról kezdett el csökkenni az elmúlt napokban.

Tegnap egy hordó WTI már csak 66,8, egy hordó Brent pedig 75,5 dollárba került az árupiacon.

„Az elmúlt hónapokban sokat drágult mindkét kőolajfajta, a befektetők az utóbbi hetekben kezdték el realizálni a profitjukat. A korábban felépült piaci pozicionáltság is alaposan megváltozott. Öt hete még húsz vételi pozíció jutott egy eladásra, azaz hússzor annyian vártak drágulást, mint csökkenést. Ez az arány a múlt hét elejére hét-egyre változott, pedig akkor még nem volt ismert Szaúd-Arábia és Oroszország múlt heti bejelentése” – mondta Gaál Gellért, a Concorde elemzője.

Fotó: AFP

„A kvótaemelésről szóló bejelentés hatására 8 százalékkal esett az elmúlt napokban a kőolaj ára, pedig mind Szaúd-Arábia, mind Oroszország kinyilvánította ezt a szándékát már az iráni szankciók újbóli bevezetésének felmerülésekor.

Az OPEC-nek persze jó lenne egy hordónkénti 90 dolláros olajár, de a drága üzemanyag az Egyesült Államokban már erőteljesen gyengítené Donald Trump adócsökkentésének hatásait. Ezért az Egyesült Államokkal jó viszonyban lévő Szaúd-Arábia nem támogatja a további drágulást” – tette hozzá Gaál Gellért, aki szerint a korábban beárazódott geopolitikai prémium tűnik el a kőolaj árából, hiszen csökkenhet az olajpiaci egyensúlytalanság a kínálat emelkedésének következtében.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.