BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háttérbe szorítja a kicsiket az orosz jegybank

A jövőben nem lesz többé példa arra, hogy bajba jutott bankokat állami forrásból tőkésítsenek fel.

Piactorzító hatása lesz, és a hitelbesorolásra nézve is negatív hír, hogy az orosz jegybank gyakorlatilag kizárja a kisebb pénzintézeteket az állami segélyalapból – írja jelentésében a Moody’s.

A jövőben nem lesz többé példa arra, hogy bajba jutott bankokat állami forrásból tőkésítsenek fel.

Ez alól csak az a néhány, különösen jelentős eszközállományú – nagy betétállománnyal rendelkező – bank lehet kivétel, amelyek összeomlása szektorszintű kockázattal járna – jelentette be a múlt héten Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke.

A pozitív listára a 11 legnagyobb bank került, ezek között több olyan is van, amelyet a közelmúltban állami forrásból mentettek meg az összeomlástól. A lépésnek ugyanakkor piac- és versenytorzító hatása lesz, az állami biztosíték hiánya ugyanis megrendítheti az ügyfélbizalmat a kedvezményezetti listáról lemaradó bankokkal szemben.

Elvira Nabiullina
Fotó: AFP

A jegybank gőzerővel dolgozik a bankszektor megtisztításán, 2014 és 2017 között összesen 358 pénzintézet engedélyét vonta vissza, idén már 28-ét. Az intézkedésekre elsősorban a megbízhatatlan pénzügyi beszámolók, a gyanús tranzakciók, az eltúlzott hitelkihelyezés és a hibás üzletpolitika miatt volt szükség.

A bezárt bankok száma 2017 és 2018 között csak azért csökkent, mert a jegybank arra fókuszált, hogy megmentsen több, a betétállományok tekintetében jelentős piaci részesedéssel rendelkező pénzintézetet.

Az Állami Duma 2017 közepén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette a jegybank számára, hogy a bankszektor konszolidálása céljából felállítson egy alapot, amelyből finanszírozni tudja a bajba jutott pénzintézeteket. A tőkeinjekció fejében gyakorlatilag kivásárolták a részvényeseket. Az elmúlt időszakban ebből a pénzből mentettek ki két nagybankot, az Otkritiét és a Promsvyazbankot, valamint a B&N és az Asian-Pacific Bankot.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.