BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb eladási hullám készülődik a font piacán

A hard vagy soft Brexit nem létezik, csak a brit tárgyalófél fejében.

Alig érezhető olyan változás Londonban, amelyet 2018 júliusában turistaként tapasztalni lehetne a Brexit kapcsán, pedig a háttérben vissza nem fordítható folyamatok zajlanak. A jövő év március 29-én a britek kilépnek az Euró­pai Unióból,

amire leginkább ők maguk nincsenek felkészülve, a devizapiac pedig várja, hogy kimondják a végső ítéletet.

Az Európai Unió egyértelmű erőpozícióban van, amit az ismételt tárgyalási szakaszokban felhasznál, míg a britek számára az egyetlen, a károkat némileg enyhítő stratégia az lehet, ha blöffel, szép szóval vagy összezavarással, de igyekeznek legalább részleges engedményeket kicsikarni. Az EU álláspontja kőkeménnyé vált: a négy szabadságjogot csak csomagban adja:

aki az árukat és a szolgáltatásokat szabadon szeretné adni-venni, annak vállalnia kell a munkaerő és a tőke szabad áramlását is. Ilyen értelemben a hard vagy soft Brexit nem létezik, csak a brit tárgyalófél fejében.

A vesztes fél próbálkozásait láthatjuk tehát, amelyekkel ideiglenesen meg tudta állítani a deviza hirtelen és súlyos gyengülését. Ennek ellenére a következő időszakban érdemes minden fonterősödést eladási pozíciók kiépítésére használni. Ha 2020-ig fel is erősödnek az ismételt népszavazást követelő hangok, a font erre is csak időlegesen reagálhat pozitívan: az EU a lisszaboni szerződés értelmében a megkezdett folyamatot nem hajlandó megállítani vagy visszafordítani.

A gyengébb deviza erősítette az exportot, feltámasztotta a rég várt inflációt, és a bizonytalanság miatt azonnal elvándorló munkaerő híján nőttek a reálbérek. A szolgáltatószektor húzta a GDP-t, a jegybank pedig már kamatot emelt, erősödött a font. A kocka azonban gyorsan fordul majd, amikor a GDP több mint 70 százalékát adó szolgáltató szektor teljesítménye zuhanni kezd, főképp amiatt, hogy a City elveszti a hozzáférését az EU piacaihoz. A hirtelen visszaesést a bruttó hazai termékben és a párhuzamosan várható devizagyengülést már a brit jegybank is modellezi, de sok eszköze nem lehet. Nem emelhet kamatot, ha más eszközökkel meg lazít a kondíciókon, miközben a világ meghatározó jegybankjai már egész más úton járnak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.