BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az FDA-n múlhat a Richter-rali

Újra a figyelem középpontjába került a magyar gyógyszerrészvény, a Richter – véli Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

Újra a figyelem középpontjába került a magyar gyógyszerrészvény, a Richter az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) várható döntésének közeledtével. Az FDA korábbi közleménye szerint augusztus végéig teszi közzé az Esmya amerikai bevezetésével kapcsolatos döntését. A jóváhagyás valószínűsége növekedett azután, hogy az Európai Unióban a gyógyszer, megszorításokkal ugyan, de visszakerülhetett a patikák polcaira.

Várhatóan az USA-ban is hasonló feltételekkel hagyják majd jóvá a használatát, ezek a megkötések pedig az eddigi kezelési protokollba jól beilleszthetők. Így ha az Allergan módosít is a csúcsértékesítési kilátásokon, akkor is viszonylag kicsi lehet a csökkentés a legmagasabb árbevétel vonatkozásában, amely 0,5-1 milliárd dollár. Ha hasonló fölfutást látunk majd, mind a cariprazine (Vraylar) esetében, akkor a 2019 elején kezdődő értékesítés már 50-100 millió dollár bevételt hozhat az „amerikai” cég számára, ami 10-20 millió dollárral is növelheti a Richter adózás előtti eredményét, az EPS-t pedig 15-30 forinttal, míg a csúcson elérheti a 150-300 forintot is. Így talán nem meglepő, hogy az elemzők nagyobb része 500–1500 forint közé teszi az amerikai megjelenés hatását a fair értékre, amelyet egyelőre csak részben építettek be előrejelzéseikbe. Egy szó, mint száz egy esetleges döntés esetén lenne még további tere a Richternél az árfolyam-emelkedésnek – legalább hosszú távon.

A hírt várván az árfolyam el is kezdett emelkedni, kitört a csökkenő trendcsatornából, és megközelítette az első komolyabb ellenállási szintet 5600 forint környékén. A következő szint 5800 forintnál található, ahol – szerintünk – az Aberdeen kitárazása kezdődött, de a pénteki bejelentés alapján ez már korábban véget ért (5 százalék alá csökkent a tulajdonrész a korábbi 10 százalék környékéről). Így most egy hosszabb távú áremelkedés elején lehetünk, amelyben azért számos megállóra kell számítanunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.