BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszökött a lakásvásárlási láz

A Duna House is profitálhat az idei nyár rekordforgalmából: az adásvételek száma a tőzsdén jegyzett ingatlanközvetítő szerint a múlt hónapban 14 ezer fölé nőtt, és az augusztus is erősnek ígérkezik.

Közzétette júliusi ingatlanpiaci barométerét a Duna House. Tranzakciószám-becslésükből szokatlanul erős nyári ingatlanszezonra lehet következtetni. A piac élénkülését jól mutatja, hogy a keresleti index 83 százalékponton áll, ami a júliushoz hasonlóan erős augusztusi forgalmat jelez előre.

Az idei év legforgalmasabb hónapja volt a július, ami ellentmond a gyenge nyarakról szóló sokéves tapasztalatnak.

A Duna House által becsült több mint 14 ezer adásvétel 10 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál, és 27 százalékkal a tavalyelőttinél.

A nyári szezon folyamatosan erősödik, de ilyen forgalmas hónapot már rég produkált az ingatlanpiac. Legutóbb 2016 áprilisában és júniusában találkozhattunk 14 ezer feletti tranzakciószámmal. Az idén összesen már több mint

91 700 adásvétel történt.

A fővárosban még mindig a 40–60 négyzetméter közötti lakásméret a legnépszerűbb, ezt Budán az eggyel nagyobb kategória, vagyis a 60–80 négyzetméteres, míg Pesten a legkisebb, azaz a 20–40 négyzetméteres kategória követi. A fővárosi árakat tekintve szintén jelentős a különbség a Duna két partja között.

Fotó: Vémi Zoltán

Budán az adásvételek felénél a négyzetméterár meghaladta a 750 ezer forintot, igaz, Pesten is a legfelső árkategóriában, a 600 ezer forintos négyzetméterár fölötti szegmensben zajlott a tranzakciók harmada.

Ha az átlagos ingatlanértéket nézzük, akkor a budai oldalon 53 százalékban 40 millió forint feletti lakások cseréltek tulajdonost, míg Pesten a legnagyobb, 24 százalékos arányban a 20–25 millió forint közötti ingatlanok forogtak.

A panellakások árának dinamikus növekedése júliusban is folytatódott.

Tavalyhoz képest idén vidéken 50 ezer, a fővárosban megközelítőleg 100 ezer forinttal kellett többet fizetni egy négyzetméterért.

Így vidéken 250 ezer forint fölé, míg a fővárosban mindenhol 400 ezer forint fölé emelkedett az átlagos ár. Az előrejelzés szerint augusztusban eléri a hazai ingatlanpiaci adásvételek száma a 100 ezres határt, ezt a válság ideje alatt – 2009 és 2013 között – egész évben sem sikerült teljesíteni.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.