BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre nem megy a tőzsdére a Volvo

A kereskedelmi háború miatt marad el az IPO.

A kereskedelmi háborús feszültségek fokozódása és a svéd márka gyenge kínai értékesítési adatai miatt egyelőre mégsem viszik tőzsdére a Volvót – írta tegnap a Reuters. A Volvo tulajdonosa, a kínai Geely attól tart ugyanis, hogy jelen körülmények között a piac nem árazná megfelelően a kibocsátandó részvényeket.

Li Su-fu, a Geely alapítója korábban arra számított, hogy az IPO-t követően a svéd autógyártó értéke 16 és 30 milliárd dollár közé esik majd.

Ezt azonban nyilvánvalóan veszélyezteti a Kína és az Egyesült Államok közötti egyre rosszabb viszony. Az IPO elhalasztását indokolta az is, hogy a Volvo még mindig csupán évi 100 ezer autót ad el a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában, miközben ugyanott a Daimler, a BMW és az Audi egyenként is legalább 500 ezer gépkocsit értékesít évente.

Fotó: AFP

A székhelyét Kelet-Kínában, a tengerparti Hangcsou városában fenntartó Geelyt ráadásul semmi sem kényszeríti a Volvo-IPO gyors lebonyolítására.

Valósággal szárnyalnak a kínai autógyártó eladásai, és dúskál a pénzben, tehát semmi oka a sietségre

– közölték autópiaci elemzők. A halasztásról elsőként tudósító Financial Times szerint a Geely nem akarta, hogy a befektetők, köztük a svéd nyugdíjalapok nagy veszteséget szenvedjenek el. A tőzsdei kibocsátásba csak kedvező piaci körülmények között érdemes belevágni – hangsúlyozta Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója is a Reutersnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.