BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésbe kezdene a font

A brit gazdaság egészét veszélyezteti a Moody’s szerint a megállapodás nélküli Brexit.

Súlyos károkat okozhat a gazdaságnak, s akár recesszióhoz is vezethet, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – figyelmeztetett tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében a Moody’s. A nemzetközi hitelminősítő ugyan még mindig azt valószínűsíti, hogy Londonnak és Brüsszelnek sikerül megegyezésre jutnia, ám ennek az esélye lényegesen csökkent az utóbbi időben.

Bár az úgynevezett hard Brexit hatásait nehéz pontosan megjósolni, a font várhatóan azonnal mélyrepülésbe kezd majd, ami két-három évig magasabb inflációhoz és a reálbérek csökkenéséhez vezet.

Visszaesik a fogyasztás, ez visszafogja a gazdasági növekedést, ami recessziós kockázat

– fogalmaz a jelentés.

Fotó: AFP

A vámok, a gyenge font és a szabályozások megváltozása megterheli majd a brit vállalati szektor jelentős részét, elsősorban az autó-, repülőgép- és vegyipart, valamint a légi közlekedést. Romolhatnak a brit bankok hitelminősítési kilátásai, sérülhet a profitabilitásuk, noha ez utóbbi hatást némiképp enyhítheti az erős fizetőképesség és likviditás. A biztosítók bevétele és működési eredménye is csökkenni fog a Moody’s szerint.

A kilépés körüli bizonytalanságra és a növekvő pénzpiaci aggodalmakra hívta fel a figyelmet a brit jegybank is, amely tegnap az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,75 százalékon tartotta az alapkamatot.

A Bank of England által megkérdezett exportőrök 40 százaléka számít a kereslet csökkenésére, ha nem lesz megállapodás. A vállalatok ezért visszafogják a kiadásokat, és elhalasztják a befektetéseket. A jegybank ennek ellenére 0,4 százalékról 0,5 százalékra növelte a harmadik negyedévre szóló GDP-növekedési kilátásokat, elsősorban a szokatlanul forró nyárnak köszönhetően, ami növelte a fogyasztást. A font árfolyamát nem befolyásolta a kamatdöntés.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.