BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényeket és kötvényeket is kibocsát majd a Wallis

További nemzetközi terjeszkedést tervez az autós cégcsoport, amely régóta tervezi már a tőzsdére lépést.

Régóta tervezzük már a tőzsdére lépést, ez a vállalatfejlődés egy új szakaszát nyitja meg

– mondta Müllner Zsolt, a Wallis csoport vezérigazgatója a BÉT50 konferencián. Több mint tíz évvel ezelőtt már a csoporton belül az Alteóval a tőzsdére léptek, ez a részvény már bekerült a Prémium kategóriába is. A tőzsde másik aspektusát is kihasználják, a WING több körben kötvénykibocsátásokat hajtott végre.

A Wallis a nagyobb méretű vállalatokra fókuszál, akvirálták a Praktiker áruházláncot, ami jelentős növekedésen ment át. A Graboplast egy másik történet, azt kivezették a tőzsdéről az orosz válság idején. Úgy gondolták, ha ismét olyan vonzó lesz a papír, hogy érdekesség válik a tőkepiac szereplői számára, akkor visszavinnék.

Közép-Európában is terjeszkednének

Fotó: Teknős Miklós

Az Altera az autós vállalatcsoportot fogja képviselni, amely most dinamikusan növekszik. Azért viszik a tőzsdére, mert nagy fejlődési lehetőséget látnak benne hosszútávon. Nem csak a belföldön, de Közép-Európában is terjeszkednének , ami tőkét igényel. Az önvezető és a közösségi autózás is vonzza a Wallist, az ehhez szükséges fejlesztéseket tőkebevonással könnyebb megvalósítani. Ma tíz országban van jelen a Wallis csoport gépjármű üzletága, és további bővülésekről tárgyalnak új országokról és új márkákról is lehet szó. A cég árbevétele alapján hetedik legnagyobb cég lesz a BÉT-en . Tavaly 66,3 milliárd forint bevétel mellett 1,8 milliárd forint lett az eredmény.

A makrogazdasági környezet kedvező Magyarországon és a környező országokban is az autópiac számára. Nőnek az átlagkeresetek, a hitelfelvételi kedv, és a turizmus is bővül, ami az autókölcsönzőnek kedvez. A tőkepiacról az új piacokra való betöréshez is keres finanszírozást a Wallis.

Nehezen fognak ellenállni a befektetők annak, hogy kinyissák a zsebüket

– mondta a majdani tőkebevonásról Müllner. A részvénykibocsátás mellett ugyanis kötvényprogramokban is gondolkoznak. Szándékuk szerint növekedési és osztalék-sztorit is kínálnak. Müllner szerint nem csak a tőzsdére lépő cégeket, de a befektetőket is támogatni kellene adókedvezménnyel, hogy tőzsdei részvényekbe fektessenek be, vagyis a keresleti oldalt is ösztönözni kellene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.