BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aberdeen-effektus az OTP piacán

Mind a régiós, mind a nyugat-európai bankokat megtalálták a befektetők az utóbbi hetekben, az OTP azonban továbbra is a gyengeség jeleit mutatta Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint.

Az ígéretes régiós akvizíciók és a Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap tízezer forintos árfolyam alatti vásárlásai ellenére sem tudott érdemi erőt felmutatni az OTP-részvény az utóbbi időben. Mind a régiós, mind a nyugat-európai bankokat megtalálták a befektetők az utóbbi hetekben, az OTP azonban továbbra is a gyengeség jeleit mutatta.

Hasonlóan „érthetetlen” szituációval szembesülhettünk nemrégiben a Richter részvényeinek esetében június–július tájékán, ahol az elemzői konszenzustól igencsak messze távolodott az árfolyam – negatív irányba. Ott később kiderült, hogy az egyik nagytulajdonos, az Aberdeen tarthatta nyomás alatt az árfolyamot, így hiába volt a kedvező értékeltség, egy nagy eladó elég volt a folyamatos csökkenéshez. Ez a folyamat aztán július 19-én megfordult, amikor egy kiemelkedő forgalmú napon a kezdeti esést követően csaknem 7 százalékot emelkedett az árfolyam.

Az OTP-ről elmondhatjuk, hogy szintén kedvező értékeltségen forog a jelenlegi szinteken. Ha Csányi Sándor nemrégiben elhangzott kijelentéséből indulunk ki, amely szerint nagy valószínűséggel meglehet idén az egymilliárd eurós profit, tízezer forintos árfolyam esetén az idei eredménnyel számolva nagyjából 8-as lenne a P/E ráta. Ilyen olcsó az utóbbi évek során egyáltalán nem volt a részvény. Mindezt akkor, amikor a régiós növekedési kilátások továbbra is kifejezetten kedvezők, és továbbra is erős a magyar hitelfelvételi kedv. Ebben az esetben is jogosan fordulhat meg a fejünkben: vajon itt is egy, esetleg több nagyobb eladó szállhat-e éppen ki a papírból bizonyos okok miatt, és ha végeznek, megszűnhet az utóbbi időben látott eladói nyomás?

Erre talán már a pénteki napon választ kaphattunk, ugyanis jócskán az átlagot meghaladó forgalom mellett komoly vételi erő mutatkozott a papírban a nap folyamán. Emiatt érdemes lesz figyelni az elkövetkező időszakban, hogy megérkezik-e a megerősítés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.