BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leépülőben a lakosságnál lévő kötvényállomány

Banki kötvényből legfeljebb devizásat vásárolnak a kisbefektetők, a jelzáloglevél már senkinek sem kell, a vállalati kötvényektől pedig a Quaestor csődje óta szinte mindenki ódzkodik.

Miközben az állampapírok állománya hónapról hónapra újabb csúcsra ér a kisbefektetőknél, és júliusban már 5324,3 milliárd forinton tetőzött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, addig az összes többi hitelpapíré lassan a nullához közeledik.

A hajdan népszerű banki kötvények volumene például a nyár közepére 50,9 milliárd forintra csökkent, holott volt olyan időszak, még 2011 nyarán, amikor az állomány a 780 milliárd forintot is megközelítette.

Akkoriban a bankok vélhetően sokkal jobban rászorultak a lakossági forrásokra, ezért vonzó kamattal bocsátottak ki kötvényeket, most azonban semmi szükségük erre, hiszen a lakosság lekötetlenül és kamat nélkül is elég sok betétet parkoltat náluk.

Az sem sokat változtat ezen, hogy az Erste Bank a héten kibocsátott egy új dollárkötvényt, amelyre évi 2,3 százalékos kamatot fizet. A 2021-ben lejáró hitelpapírok névértéke ezer dollár, és a háromhetes jegyzési időszak alatt 2,587 millió dollárnyit sikerült belőlük értékesíteni.

 

Fotó: VG

Az OTP Bank is épp tegnap jelentette be, hogy befejeződött új, szintén dolláros kötvénysorozatának jegyzése. A befektetők összesen 2,066 millió dollár névértékben jegyezték az egyéves futamidejű, változó kamatozású kötvényt, és a bank az összes igénylésnek eleget tett. Ha ezeket mind kisbefektetők jegyezték le, akkor 1,313 milliárd forinttal nőhet a teljes banki kötvényállomány.

A jelzáloglevél-piac is leginkább csak a jegybank vásárlásai és a hitelintézetek számára előírt szabályok miatt mozgolódik.

A lakossági befektetőknél ezeknek a hitelpapíroknak a mennyisége alig haladja már meg az egymilliárd forintot.

A jelzáloglevél persze sosem volt a kisbefektetők kedvence, de 2011 nyarán ilyen eszközben is volt a háztartásoknak csaknem 50 milliárd forintjuk. Viszonylag sok kisbefektető vásárolt jelzáloglevelet a kamatadó 2006. szeptemberi bevezetése előtt, de a lejáró sorozatokat nem újították meg.

A vállalati kötvénypiacon is folyamatosan zsugorodik a háztartások állománya. A csúcsidőszakban 83,5 milliárd forintnyi vállalati kötvény volt a lakosságnál, ez 2015 februárjában, közvetlenül a Quaestor csődje előtt volt, és ebben természetesen csak a Quaestor valódi kötvényei voltak benne, a 150 milliárdos fiktív állománynak az MNB statisztikáiban sem volt nyoma. A Quaestor-csőd után persze érthető, hogy a háztartások távol tartják magukat a vállalati kötvényektől, így mostanra az értékpapírszámláikon kevesebb mint 16 milliárd forintnyi ilyen eszköz maradt.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.