BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő profitot várnak az elemzők

Csütörtök hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit a Richter: az elemzők a nyereség csökkenésére számítanak, a piac azonban optimista, hétfőn 3,5 százalékkal erősödtek a gyógyszergyártó részvényei.

Jó eredményeket vár a piac a harmadik negyedévre vonatkozóan a Richtertől, erre utal, hogy a tegnapi kereskedésben a társaság részvényei – bár reggel még mínuszban nyitottak – egész nap emelkedtek, végül pedig 3,5 százalékos pluszban, 5515 forinton zártak. Az elemzők azonban óvatosabbak, a nettó profit vonatkozásában mindannyian csökkenésre számítanak, már csak annak mértéke kérdéses. A tavalyi 107,4 milliárd forintos Richter-árbevétel a legpesszimistább várakozás szerint több mint 10 százalékkal csökkenhetett, a Bloomberg konszenzusa szerint viszont a 3 százalékos növekedés a valószínűbb. A nettó nyereség tekintetében nagyobb sávban szóródnak a prognózisok, de ezek átlaga alapján a profit mintegy negyedével eshetett vissza a tavalyi 16,6 milliárd forintról.

Az eredménybefolyásoló tételek közül egyről már a múlt héten kiderültek részletek. A tengerentúlon Vraylar néven ismert, a Richter által fejlesztett gyógyszerből 138 millió dollár értékben fogyott július–szeptemberben, 72 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből a forgalomból a Richter 7 milliárd forint feletti részesedésre lehet jogosult, ez a tétel a társaság bruttó profitjához járulhat hozzá.

A KBC a múlt heti elemzésében jelezte, hogy ha a forgalom és a nettó profit alacsonyabb lesz a tavalyi harmadik negyedévinél, arra a romániai nagykereskedelmi tevékenység ideiglenes felfüggesztése (csak a negyedév végén kapták vissza a működési engedélyt), illetve az Esmya készítmény kieső forgalma jórészt magyarázatot adna. E két rendkívüli tétel kiszűrésével viszont alapvetően szép teljesítményt nyújthatott a Richter a KBC várakozásai szerint.

A Vraylar-értékesítés vártnál jobb alakulása mellett a lendületben lévő kínai szegmens is jól teljesíthetett, míg a Richter nyugat-európai piacának teljesítményét az Esmya visszaesése ronthatta le – írták az elemzésben.

Az idei első fél évben árbevételének 91 százalékát külföldi devizában realizáló Richter szempontjából újra meghatározó volt, hogyan mozgott a forint az euróhoz, a rubelhez és a dollárhoz képest. A forint gyengülése pozitív hatású, ezzel a devizabevételek év/év alapon felértékelődtek a hazai pénznemben számolva. A mérlegtételeknek a másodikról a harmadik negyedévre történő átértékelése viszont negatív eredményt hozhatott a pénzügyi soron, mert a június végén még gyengébb forint a szeptember végi fordulónapra némileg erősödött.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.