BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelni kell a részvénykitettséget

Minden befektető tudja, hogy nem az a kérdés, hogy véget ér-e a bikapiac, hanem hogy ez mikor történik meg.

A 2008-as válság óta eltelt évek alatt a fejlett piacok kiemelkedő teljesítményt tudtak felmutatni. Az amerikai indexek a recesszióban kialakult aljukhoz képest több mint négyszeres értékre emelkedtek, a technológiát tömörítő Nasdaq pedig még ennél is szebben teljesített. Minden befektető tudja azonban, hogy nem az a kérdés, hogy véget ér-e a bikapiac, hanem hogy ez mikor történik meg. Az év vége felé közeledve egyre sokasodnak azok a tényezők, amelyek óvatosságra intenek.

Fotó: AFP/Bryan R. Smith

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háborúnak közel sincs vége, a konfliktus újabb etapjai még borzolhatják a kedélyeket. Ráadásul már konkrét jelei is vannak annak, hogy az amerikai vállalatok is megérzik a kivetett vámok negatív hatásait, a Whirlpoolnak például az emelkedő alumínium- és acélárak miatt az év végi profitvárakozását is lejjebb kellett adnia.

A 4 százalékos munkanélküliségi ráta is fontos lélektani érték a tengerentúlon, historikusan nagyon keveset tudott ez alatt az érték alatt lenni a mutató. Nem lenne meglepő, ha az elkövetkező években is beállna egy fordulat, amit szintén értékelhet negatívan a piac. A hozamgörbe meredekségének a csökkenése is figyelmet érdemel, ez a rövid és a hosszú lejáratú államkötvények hozamában mutat egyre kisebb különbséget. Ez jellemzően visszafogja a bankok hitelezési kedvét, így a gazdasági növekedést is lassítva.

Újrarendezheti a terepet az elmúlt heti amerikai félidős választás is. Bár jól fogadta a piac a hírt, fontos látni, hogy a demokraták többségével már esélytelen a további Trump-féle adócsökkentés, amely kifejezetten élénkítő hatással volt a gazdaságra.

A fentiek így is egy szép csokrot kezdenek alkotni, pedig még nem volt érdemben szó a kamatok további emelkedéséről vagy épp az amerikai FANG-papírok sebezhetőségéről. Az intő jeleket látva semmiképp sem jó a homokba dugni a fejünket, érdemes csökkenteni a portfóliók részvénypiaci kitettségét, legyen szó akár a fejlett, akár a feltörekvő piacokról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.