BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális volt az évbúcsúztató Amerikában

A december minden idők egyik legrosszabb hónapja volt.

A december minden idők egyik legrosszabb hónapja volt, a nagy válság óta nem látott mértékű csökkenést hozott az amerikai részvénypiacon. A túlpozicionáltság mel­lett számos negatív üzenet érkezett: sok ciklikus vállalat tett közzé profitfigyelmeztetést, olyanok is, mint a globális logisztikai szolgáltató FedEx. Számos politikai probléma is felszínre került, így az elnök és a jegybank (Fed) vezetője közötti véleménykülönbség, a szövetségi költségvetés leállása.

Forr a kereskedelmi háború, aggasztó lehet a Brexit hatása, a kínai gazdaság lassulása és a globális autóértékesítés csökkenő tendenciája.

A Fed ennek ellenére kitart monetáris politikájának szigorítása mellett, ami a lassuló növekedés közepette negatív üzenet a részvénypiacnak.

Fotó: AFP

Elbizonytalanodás kíséri a piaci szereplőket, lesz-e egyáltalán profitnövekedés 2019-ben, vagy akár csökkenéssel kell szembesülni. E kérdés különösen fontos, miután az idei 170 dolláros EPS (az S&P 500 index esetén) relatíve alacsony, 14 körüli visszatekintő P/E mutatót jelent már, főként a piaci összeomlásnak köszönhetően. Önmagában azonban ez kevés a vételhez, ha a profitok is csökkennek, miközben a rövid állampapírok vonzó alternatívát kínálnak. A nyereségbővülés üteme jövőre mindenképpen lassulni fog, 3-5 százalék körül lehet a konszenzus szerint. Ha így lesz, akkor a részvények szerdai felpattanását követheti újabb vétel, miután a részvénypiac ennek fényében nem drága. Ha azonban eltűnik a profitbővülés, akkor nem lesz fundamentális támasztékuk a vételeknek, és egy nagy volatilitású és a legjobb esetben is oldalazó részvénypiac vár ránk, közben akár újabb mélypontokkal.

Sok függ a rövidesen kezdődő amerikai gyorsjelentési szezontól s a közzétett nyereségvárakozásoktól is. Befektetőként valószínűleg a „langyos víz” lenne a legjobb: ne legyen túl erős az amerikai munkaerőpiaci és béroldali nyomás, de ne is okozzanak a cégek vaskos negatív meglepetéseket. Ebben az esetben a Fed várhat a további kamatemeléssel, és nem kellene a profitok érdemi csökkenésétől tartanunk. Ami viszont biztos: a majdnem tíz éve tartó bikapiac véget ért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.