BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartanak az OTP fölényétől Montenegróban

Még meg sem erősítette az OTP, hogy vételi ajánlatot tenne a Société Générale montenegrói bankjára, az országban máris a tranzakció várható hatásait elemzik.

A z OTP Bank lehetséges vásárlásának várható hatásait latolgatva a központi banknak írt nyílt levelében fejezte ki aggályait Montenegró banki alkalmazottainak szakszervezeti vezetője. Lidija Pejovic arra hivatkozva fordult országa jegybankjához, hogy az OTP tulajdonában lévő montenegrói Crnogorska Komercijalna Banka (CKB) állítólag a Societe Generale Banka Montenegro felvásárlását készíti elő, ugyanakkor a hírről beszámoló helyi Mina hírportálnak tegnap azt mondta, hogy az érintett felek még nem erősítették meg a feltételezett lépést. A szakszervezeti vezető az esetleges akvizíció és a kihasználható szinergiák miatti elbocsátásoktól tart, véleménye szerint 400 munkahely kerülhet veszélybe (a két pénzintézetnek összesen 750 alkalmazottja van).

Az OTP hivatalosan eddig nem közölt semmit a SocGen montenegrói bankjával kapcsolatban, ugyanakkor a szándékot nyílt titokként kezeli a magyar tőkepiac. A tranzakció elsősorban az eladó fél oldaláról sürgetőbb, a hazai bank eddig sem sietett, és nem akart drágán vásárolni.

A 16 szereplős montenegrói bankpiacon az OTP tulajdonában lévő CKB piacvezető, a nettó eszközállomány alapján 15,7 százalékos a részesedése. A 620 ezer lélekszámú országban 2005 óta jelen lévő SocGen leányvállalat pedig a negyedik szereplőnek tekinthető a maga 11,9 százalékos piaci arányával. A második legnagyobb súlyú pénzintézet az NLB Banka, a harmadik pedig az Erste. Ha megvalósulna az akvizíció, meglehetősen nagy – 27,6 százalékos – koncentráció jönne létre, ezért kétséges, hogy a nemzeti bank engedélyezné-e. A Seebiz portálnak Radoje Zugic, a központi bank vezetője elmondta, egyelőre nem érkezett értesítés az ügylet szándékáról, de elemezni fogják, mivel járna egy ekkora koncentráció.

Fotó: CKB

A SocGen montenegrói leánya a 2017-es lezárt pénzügyi évben 7,39 millió euró nettó nyereséget könyvelt el. A bank nettó eszközeinek állománya 483,37 millió euró, a saját tőke pedig 60,3 millió euró, a sajáttőke-arányos nettó profit 12,2 százalékos. A bank hitelállománya 340,9 millió euró volt, a betéteké pedig 355,6 millió euró.

Összességében az ország bankszektora egészséges képet mutat, a nem teljesítő hitelek aránya 5,44 százalék volt 2018 végén, míg a 90 napon túli késedelmes hiteleké 3,09 százalék.

Az OTP-leány, a CKB 2,3 milliárd forintos adózott eredményt realizált 2018 első három negyedévében. A bázisidőszakhoz képest több mint a háromszorosára hízó eredmény hátterében a 2018 első kilenc hónapjában jelentkező pozitív kockázati költség állt, de segített a működési eredmény 25 százalékos javulása is.

A harmadik negyedév korrigált adózott eredménye 0,9 milliárd forint volt

– áll a hitelintézet legutóbbi gyorsjelentésében.

A francia Société Générale csoporttól eddig egy-egy bolgár, szerb, albán, moldáv és horvát érdekeltségeket vásárolt meg az OTP Bank, illetve az adott országokban már működő leányvállalatai. Az OTP 2006-ban vette meg a montenegrói CKB-t 105 millió euróért.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.