BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száz forint a Richter osztalékjavaslata

Az elemzői várakozást meghaladó osztalék kifizetését javasolja a Richter menedzsmentje: a tavalyi profitból 18,6 milliárd forint kerülhet a tulajdonosokhoz. Ez mai árfolyamon 1,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A blue chipek közül már csak a Richter osztalékjavaslata volt kérdéses, pénteken azonban megérkezett a bejelentés: részvényenként 100 forint a tervezett kifizetés a 2018-as nyereség terhére. Az utóbbi egy hónapban a Richter-részvények 500 forinttal lettek olcsóbbak, pénteken azonban felülteljesítők voltak, élénk forgalom mellett 3,3 százalékkal 5295 forintra drágultak. A társaság április 24-re hívta össze az évi rendes közgyűlését.

A szokásos napirendi pontok mellett a meghívóban szerepel a gyógyszergyártó százforintos, a részvények névértékével megegyező osztalékjavaslata. A pénteki záróárfolyam alapján 1,9 százalékos hozam adódik az osztalékon.

Forrás: Kallus György / VG

Közgyűlési jóváhagyás esetén és a bevezetett részvényszám alapján 18,6 milliárd forint osztalékot fizethet a Richter a tavalyi, 31,2 milliárd forintos adózott eredményéből. A csaknem 60 százalékos kifizetési ráta magasnak számít a társaság korábbi évekre jellemző, 25 százalékos arányához képest.

A különbség oka a 2017-es év után egy tavalyi, újabb nagy összegű mérlegcsökkentő tételben, a méhmióma gyógyítására szolgáló Esmya készítmény értékvesztésében keresendő. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója már az éves eredménybeszámoló közzétételekor úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a tavalyihoz hasonlóan újra az értékvesztés nélkül számolt eredményből kalkulálva tesz javaslatot az igazgatóságnak az osztalék mértékére.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.