BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelzáloghitelek: megkezdődött a tájékoztató kampány a váltásról

A következő hónapokban 129 ezer, változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő ügyfél kap írásos tájékoztatást pénzügyi szolgáltatójától a hosszabb kamatperiódusú konstrukciókról. A levelek kiküldése ütemezett lesz.

Kampányt indított a változó kamatozású jelzáloghitelek fix kamatozásúra váltása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség. A jegybank és a szakmai szervezet közös sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a hitelintézetektől 129 ezer, jelzáloghitelt törlesztő ügyfél kap írásos tájékoztatást annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át. Az érintett ügyfelek hitelállománya hozzávetőleg 894 milliárd forint.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója elmondta:

az ügyfelek tájékoztatása ütemezetten történik majd, aszerint, hogy a hitelszerződésük paraméterei alapján mekkora kockázatnak vannak kitéve.

Az első ütemnél július 15. a határidő, addigra 15 300, a kamatkockázatnak leginkább kitett, 15 éves hátralévő futamidejű hitellel rendelkező ügyfél kapja meg a tájékoztatást. A második, legkésőbb szeptember végéig tartó időszakban 35,7 ezer adóst tájékoztatnak a bankok, míg az utolsó ütemnél 78 ezer ügyfelet.

Az utóbbi csoportba azok tartoznak, akiknek már csak tíz év a várható hátralévő futamidő a kölcsönüknél, itt január vége a végső kiküldési határidő. Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy az ajánlás nem minden, az úgynevezett fair bank törvény hatálybalépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.