BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javított a Richter a második negyedévben

A Richter negyedéves árbevétele kismértékben felülmúlta az elemzői várakozásokat, az üzemi és nettó eredmény alakulása viszont összhangban van a prognózisokkal.

Újra a megszokott gyártási volumenben termelt a Richter Gedeon az április-júniusi időszakban, tehát megoldódni látszik a gyógyszer-csomagolások kötelező azonosítása (szerializáció) miatt az első negyedévben bekövetkezett és a piacon meglepetést kiváltó kapacitáscsökkenés problémája – derül ki a társaság kedden közzétett gyorsjelentéséből.

A fentieknek is köszönhető, hogy az időszak forgalma megközelítette 120 milliárd forintot, 8,5 százalékkal meghaladva a 2018 évi bázist. Ennél nagyobb mértékben – 14,5 százalékkal emelkedtek – viszont az értékesítés közvetlen költségei, így a társaság bruttó fedezete csupán 4,3 százalékkal nőtt, 67,5 milliárd forintra.

Fotó: VG

A negyedéves árbevétel kismértékben felülmúlta az elemzői várakozásokat, az üzemi és nettó eredmény alakulása viszont összhangban van a prognózisokkal. A társaság üzemi nyeresége 4,4 százalékkal csökkenve 17,2 milliárd forint lett, az adózott profit pedig 17,5 milliárd forint: ez 27,4 százalékkal alacsonyabb az egyébként kifejezetten magas, de elsősorban a pénzügyi eredménysor hatása miatt kiugró tavalyi bázishoz képest.

A cariprazine hatóanyagú Vraylar értékesítések tovább bővültek az Egyesült Államokban, amelynek köszönhetően a Richterhez beérkező bevétel-részesedés (royalty) 32,4 millió dollárt tett ki a második negyedévben, ez 48 százalékkal több, mint tavaly április-júniusban.

A Richter kedden reggel 9 órakor tart sajtótájékoztatót, ahol kiderül, módosítja-e a menedzsment a teljes évi árbevételi tervét és a fontosabb nyereség-mutatókra vonatkozó várakozásait.

A korábban várt 3 százaléknál erősebb, 5-6 százalék közötti, euróban mért csoportszintű árbevétel-emelkedésre számít a Richter Gedeon Nyrt. az idén – mondta Orbán Gábor, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója a cég második negyedévét értékelő sajtóbeszélgetésen kedden, Budapesten. Hozzátette: a gyógyszergyártás árbevétele 2-3 százalékkal fog emelkedni idén euróban, feltételezve, hogy az árfolyamok nem változnak jelentősen. A menedzsment előrejelzése szerint a cég magyarországi, forintban kifejezett forgalma stagnálni fog 2019-ben. A kelet-európai forgalom 5 százalék körüli visszaesésére számítanak, a nyugat-európai piacokon viszont 10 százalékos bővüléssel számolnak. Ukrajnában változatlanul 10 százalékos, a latin-amerikai piacokon 0-5 százalék közötti növekedést várnak az idén. Az orosz piacon rubelben 5-10 százalék közötti bevételcsökkenés lehet, az egyéb FÁK-országokban stagnálás, a kínai piacon 20 százalékos lehet a visszaesés. Az Egyesült Államokban stagnálást várnak, a Vraylar készítményhez nem köthető forgalomban – mondta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.