BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magas hozzáadott értéket előállító cégeknek kedvez a gyenge forint

Azok a cégek járhatnak jól a megszokottnál magasabb forint-euró árfolyammal, amelyek kevés importalapanyaggal dolgozva sokat exportálnak, és az árfolyamkockázatukat nem fedezték le tőkepiaci ügyletekkel – mondta a Világgazdaság kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Az élénk külkereskedelmet lebonyolító vállalatok az állandó partnereikkel általában fixált árfolyamon kereskednek, vagy előre fedezik az árfolyamkockázatukat. Az exportáló cégek sokszor jelentős arányban importálnak alapanyagokat, s amit nyernek az exportárfolyamon, annak egy részét elbukhatják a behozatalon. Török Zoltán hozzáfűzte: az elsősorban importra építő cégeknél fordított hatások érvényesülnek, nekik inkább kedvezőtlen a forintgyengülés.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban a magas hozzáadott értéket előállító cégek nyerhetnek a gyengébb árfolyammal,

ők most extraprofitra tehetnek szert, a magas importigényű vállalkozások viszont bukhatnak a forintgyengülésen.

A cégek jelentős része transzferáron számol el az anyavállalatával, ami azt jelenti, hogy az árfolyammozgással nem nyernek – igaz, kedvezőtlen irány esetén nem is vesztetnének. Az ING Bank szakértője szerint az árfolyam 1 százalékos gyengülése nagyjából 0,2 százalékkal növeli az exportteljesítményt.

Fotó: VG

Az árfolyam mostani szintjénél sokkal lényegesebb, hogy tartós lesz-e a gyengébb kurzus, vagy visszatér a korábban megszokott szintjére – hangsúlyozta Virovácz Péter. Sokak fejében még a 310-es kurzus él, azonban az elmúlt egy évben már 325 forint körüli árfolyammal számolhattunk. Ehhez képest a mostani gyengülés mindössze 1,5 százalékos, ráadásul nem is egy hirtelen sokkról van szó, a vállalatok fokozatosan alkalmazkodhattak a magasabb árfolyamhoz. Kedvező, hogy a külső egyensúlyi mutatókat az áru- és szolgáltatásmérlegen keresztül javítja az árfolyamgyengülés, ugyanakkor az energiaimport drágul. Az uniós források szempontjából egyértelműen kedvező a kurzus emelkedése. Az ING szakértőjének összegzése szerint enyhe pozitív hatása lehet az árfolyamgyengülésnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.